Bij de start van de nieuwe concessie in West-Brabant komende zomer zullen de bussen in en rond Roosendaal nog niet op elektriciteit rijden. Door congestie op het stroomnet is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om de bussen op de nieuwe remise in Roosendaal op te laden. Daarom blijven dieselbussen hier voorlopig de norm in de eerste jaren van de concessie.
Latere start elektrische bussen Roosendaal vanwege netcongestie
Ambities in Brabant blijven overeind “We boeken in Brabant grote vooruitgang met de elektrificatie van ons busvervoer,” zegt Stijn Smeulders, gedeputeerde mobiliteit. “In Breda wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een moderne remise met een volledig elektrische busvloot. Dat is een resultaat om trots op te zijn. Helaas zullen de inwoners van Roosendaal wat langer moeten wachten voordat ze kunnen reizen met elektrische bussen. Dit is een teleurstelling, maar zulke uitdagingen horen bij een grote transitie. Ondanks alle inspanningen van Arriva, de provincie en de netbeheerder is er nu simpelweg niet genoeg netcapaciteit. Zodra die capaciteit beschikbaar is, maken we ook in Roosendaal de overstap naar elektrisch.”
De provincie Noord-Brabant hecht veel waarde aan schoon en stil openbaar vervoer. Het gebruik van uitstootvrije bussen is dan ook een van de voorwaarden in de nieuwe concessie West-Brabant. Elektrische bussen zorgen niet alleen voor minder luchtvervuiling, maar ook voor een lagere geluidsbelasting in stedelijke gebieden.
Betrouwbaarheid als prioriteit Toch staat de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer voorop. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant Arriva gevraagd om een tijdelijk plan in te dienen waarin voorlopig wordt afgezien van de elektrificatie in Roosendaal. Dit betekent dat de circa 50 bussen die vertrekken vanaf de remise aan de Schotsbossenstraat in de eerste concessiejaren op diesel blijven rijden.
In de hele concessie West-Brabant zullen ruim 200 bussen de weg op gaan, waarvan naar verwachting zo’n 130 bij aanvang elektrisch zijn. Het uiteindelijke doel blijft om vanaf 2030 uitsluitend elektrische bussen te laten rijden, inclusief de buurtbussen.
Dienstregeling niet in gevaar De vertraging in de elektrificatie heeft geen gevolgen voor de nieuwe dienstregeling van Arriva. Deze gaat zoals gepland in op 6 juli 2025. De exacte details van de dienstregeling worden op dit moment door Arriva uitgewerkt.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov 2024Leerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt 2024VDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Uitval bussen EBS in 2023 ruim 8 procent, maar reizigersaantal stijgt
16 sep 2024Ruim 8 procent van alle bussen van EBS in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) viel in 2023 uit. Dat is…
Uitbreiding dienstregeling Syntus Utrecht
19 aug 2024De zomervakantie is bijna voorbij en steeds meer mensen gaan weer naar school of aan het werk. Syntus Utrecht…