De aanbiedingen van goedkope treinkaartjes via onder andere Kruidvat of Etos hebben een positief effect op het aantal afgelegde kilometers per spoor, maar verminderen klanttevredenheid.
Klanttevredenheid lager door goedkope kaartjes
Het effect van goedkope treinkaartjes via retailers is sterker dan de invloed van televisiereclames of advertenties in dagbladen. De toename van het ov-gebruik is echter tijdelijk en het leidt tegelijkertijd tot minder klanttevredenheid. “Dit komt mogelijk omdat het op korte termijn niet lukt voldoende zitplaatsen te realiseren en de kwaliteit van de reis dus daalt”, zo stellen de onderzoekers.
Interessante bevinding
Gijsenberg en Verhoef bestudeerden hoe marketing kan helpen om meer reizigers gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. 'Interessant' noemen de onderzoekers de bevinding dat een tijdelijke toename van het aantal ov-gebruikers leidt tot een afname van de klanttevredenheid.
Gijsenberg: “Overheden stellen vaak twee doelen: meer reizigers én hogere klanttevredenheid. Maar wanneer de overheid, zoals in Nederland, bijvoorbeeld de NS afrekent op de tevredenheid van de klant, moet men voor ogen houden dat het nagenoeg onmogelijk is op korte termijn beide doelen te bereiken. Dat vereist eerst extra investeringen in de vervoerscapaciteit.”
Tijdelijke effecten
Uit het onderzoek blijkt dat reclame, massacommunicatie via televisie, radio of printuitgaven, een klein positief effect heeft. Goedkope treinkaartjes via retailers stimuleren alleen de verkopen van losse eenmalige tickets. “We ontkrachten daarmee de stepping stone-theorie; het idee dat een eerste kennismaking of reiservaring klanten op termijn verleidt tot het nemen van een abonnement”, aldus Gijsenberg. Promoties via de eigen kanalen van de vervoervoerders hebben een positief effect op de verkoop van losse tickets én abonnementen. Maar, zo stellen de onderzoekers, de resultaten daarvan zijn tijdelijk en zullen niet tot een blijvende toename van het aantal ov-gebruikers leiden.
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Wellicht wordt een lagere klanttevredenheid ook veroorzaakt door het feit dat deze kaartjes vaak alleen geldig zijn op dagen dat er veel aan het spoor wordt gewerkt.
Ingediend door rahs1956 op wo, 03/07/2019 - 13:40
En aan het feit dat er met de goedkope kaartjes vaak mensen in de stiltecoupe's gaan zitten die niet van plan zijn om zich aan de stilte te houden.
Ingediend door DuitseLeeuw op vr, 05/07/2019 - 12:08
Lijkt mij een rare conclusie. De drukte in treinen wordt helemaal niet veroorzaakt door aanbiedingen, maar de enorme groei in reiziger aantallen. Voornamelijk forenzen en studenten in de spits zorgen voor een toename en drukke treinen. De beperkte capaciteit is het probleem van het gevolg. Niet de de kortingskaartjes die geldig zijn buiten de spits. Las dit net nog: https://goedkoop-treinkaartje.nl/trein-nieuws/meer-reizigers-door-goedkope-treinkaartjes/
Misschien niet de meest objectieve partij, maar de conclusie van Gijsenberg en Vehoef lijkt erg kortzichtig.
Ingediend door Macha op vr, 05/07/2019 - 16:26
Misschien ook veroorzaakt door het feit, dat de losse wegwerp aktiekaartjes zijn afgeschaft.
Je moet tegenwoordig een halve ICT'er zijn, om er gebruik van te maken.
Niet iedereen heeft een smartphone, en ook printers kunnen op een cruciaal moment wel eens zonder inkt zitten.
Ingediend door Ruben op ma, 08/07/2019 - 11:41
Hoi zijn heel blij met de goedkope treinkaartjes ,zo kan iedereen eens een dagje weg,
Maar waarom niet de gewone kaartjes ,dat is voor iedereen gemakkelijker ,nu moet je eenprinter of iPhone hebben,
Doe ons een groot plezier en verander dat .
Verder super die kaartjes
Ingediend door Fransien van hedel op di, 09/07/2019 - 07:51
De huidige prijzen van treinkaartjes worden alleen maar hoger. Lijkt er dan ook op dat mensen steeds meer wachten op kortingen / acties vanuit supermarkten etc voor treintickets.
Ingediend door Kim op wo, 17/07/2019 - 11:34
Kruitvatkaartjes tot 13 april te verzilveren. Nu OV afgeraden wordt t/m 6 april en evt langer kan ik mijn trek kaartje niet verzilveren. Word door de corona de geldigheid verlengd?
Ingediend door Jeannette op zo, 15/03/2020 - 20:35
Reactie toevoegen