ProRail heeft de afgelopen maanden ruim zevenduizend kilometer spoor in beeld gebracht. De 3D-luchtbeelden die gemaakt zijn vanuit een helikopter moeten ProRail helpen om vertragingen te voorkomen.
3D-helikopterbeelden tegen vertragingen
Met de beelden wordt de basisbeheerkaart van het bedrijf bijgewerkt. Medewerkers kunnen met de kaart bijvoorbeeld eenvoudig zien welke delen van het spoor aan vervanging toe zijn of waar bomen dicht op het spoor groeien.
De opnames werden door ProRail in het verleden gemaakt vanuit een vliegtuig. Door de toenemende drukte op het spoor vond het bedrijf dat er gedetailleerdere foto’s moesten komen. De nieuwe opnames, gemaakt met een helikopter, zijn zo gedetailleerd dat bordjes met sein- en wisselnummers erop te lezen zijn. Mocht er een seinstoring zijn, dan weet een monteur sneller hoe dat deel van het spoor erbij ligt.
Minder groenonderhoud
De basisbeheerkaart wordt voor veel doeleinden gebruikt, zoals informatievoorziening, 3D-weergave van stations en voor beheer en ontwerp. Het treinverkeer ligt gemiddeld één keer per week stil door omgevallen bomen, taken op de bovenleiding of bladeren op het spoor. ProRail geeft toe dat groenonderhoud de afgelopen jaren minder prioriteit heeft gehad. “We doen altijd wel aan groenonderhoud, maar in de loop van de jaren zijn er zaken doorheen geglipt. We moeten het weer een boost geven, en daarbij helpen deze 3D-kaarten", zegt een woordvoerder.
Minder vertraging op het spoor
Omdat bijvoorbeeld alle bomen langs het spoor in beeld zijn gebracht, kunnen er nu al takken worden gesnoeid die dicht bij het spoor hangen. De overlast voor reizigers moet daardoor afnemen. Een boom opruimen die op het spoor gevallen is duurt bijvoorbeeld al twee tot zes uur, ProRail hoopt over drie jaar 5 tot 10 procent van de vertragingen te voorkomen.
Bekijk hier het televisie-item van de NOS over het onderwerp.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen