Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op een vergelijkbare dinsdag in 2019. Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, noemt het herstel positief en 'knijpt zijn handen dicht' als we eind 2020 op 80 procent van het oude niveau zitten.
Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau
Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis voor het Nederlandse ov, op dinsdag 5 mei, checkten 90 procent minder OV-kaarten in dan een jaar ervoor. Dat meldt het CBS op basis van in-checktransacties met de OV-chipkaart, die Translink en het CBS bijhouden in de OV-Monitor. Omdat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers op een dag, kunnen CBS en Translink nog niet aangeven wat het reizigersniveau per dag was. Ook het aantal reizigerskilometers is niet gemeten.
Op dinsdag 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, werden 4,73 miljoen minder check-ins gemeten. Een week later was dat aantal gedaald naar 1,01 miljoen: een afname van 79 procent. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal verder tot 560 duizend op 31 maart.
Dieptepunt: 90 procent minder
Het dieptepunt werd bereikt op dinsdag 5 mei met een aantal van 0,46 miljoen check-ins: zo’n 90 procent minder dan op 10 maart. Bevrijdingsdag was voor de meeste werknemers dit jaar wel een verplichte vrije dag, wat het aandeel waarschijnlijk verlaagd.
Daarna zat er weer schot in het aantal check-ins in het ov. Nadat reizigers vanaf 1 juli weer alle zitplekken in het ov mochten benutten, werden op 7 juli 1,68 miljoen check-ins gemeten: zo’n 50 procent ten opzichte van een jaar ervoor.
Tijdens de laatste meting in het onderzoek, op dinsdag 25 augustus bij het aflopen van de zomervakanties, weerden 1,95 miljoen check-ins gemeten. Dat is het hoogste aantal sinds 10 maart, maar nog altijd 32 procent lager dan op een vergelijkbare dag in 2019.
Verschuiving spits
Het druktepatroon in het openbaar vervoer is sinds het begin van de crisis drastisch veranderd. De gebruikelijke spits blijft achterwege, en voor zover er sprake is van een ochtendspits heeft die een uur eerder plaats dan voorheen. Dit verklaart het CBS doordat mensen in cruciale beroepen, zoals verplegers of docenten, vaak eerder beginnen met hun werk vergeleken met andere werknemers.
Verder herstel?

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Einde aan 'omchecken' in zicht
14 feb om 10:06 uurHet verplichte omchecken bij een overstap tussen verschillende vervoerders lijkt binnenkort tot het verleden te…
Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus
12 apr 2024Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…
Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen
23 nov 2023Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…
Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan
20 nov 2023Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…
‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’
19 okt 2023Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…
Waarom spitsheffing NS wél kan werken
5 okt 2023Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…
Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij
21 sep 2023Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…
Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit
18 sep 2023Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…
Dat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers is wel verklaarbaar als men als reiziger, waaronder ondergetekende, op één dag meerdere ritten maak met meerdere vervoerders of vervoers- modaliteiten. Mensen hebben eerst de kat-uit-de-boom gekeken alvorens met het openbaar vervoer te reizen en gebruik te maken van hun OV chipkaart, nu dat vertrouwen een beetje aan het herstellen is neemt het gebruik van het OV ook langzaam toe. De komende maanden, wanneer herfst en winter hun intrede doen, moet blijken of dat vertrouwen structureel is en het aantal check-ins zal toenemen of stabiliseren.
Ingediend door Frans Eekhout op vr, 11/09/2020 - 16:20
Reactie toevoegen