De inefficiënte bedrijfsvoering van NS vertraagt de invoering van het nieuwe beveiligingssysteem Ertms. Dat zei Ingo Hansen van de TU Delft tegen Tweede Kamerleden.
'Bedrijfsvoering NS vertraagt uitrol Ertms'
Volgens Hansen, emeritus professor aan de TU Delft, is de onlangs voorgestelde uitrol voor Ertms te veel aangepast aan de inflexibele strategie van NS. NS wil eerst al haar materieel geschikt hebben voor Ertms en al haar personeel ervoor hebben opgeleid. Dat is volgens Hansen niet nodig. "Je kan ook een deel van het personeel en materieel voorbereid hebben op Ertms en die inzetten op die delen waar Ertms geïmplementeerd is", zei Hansen tijdens een rondetafelbijeenkomst van de Tweede Kamer. Volgens Hansen heeft dat principe zich ook bewezen tijdens de Ertms-pilot op de A2-corridor tussen Amsterdam en Utrecht.
Lees ook: Ertms pas in 2038 volledig uitgerold
Hansen stelt dat door de huidige strategie regionale vervoerders benadeeld worden. "Op hun trajecten wordt Ertms nog niet uitgerold, maar zij moeten wel naar werkplaatsen over trajecten waar Ertms straks is geïnstalleerd", aldus Hansen. Volgens Hansen is het mogelijk om tijd te winnen en geld te besparen door af te stappen van de strategie om eerst de internationale corridors aan te passen. Het is volgens hem verstandiger om de trajecten die nu al in aanmerking komen voor vervanging van ATB, direct te installeren met Ertms. "Dat zijn vaak niet de internationale corridors."
Esmé Kalshoven, projectmanager Ertms bij NS, reageerde voor de Kamerleden dat een gefaseerde inbouw niet zinvol is. Volgens haar zijn alle treinen klaar voor 2024, dus voor de het eerste Ertms-baanvak operationeel is.
"In tegenstelling tot wat je zou denken is het niet goedkoper maar duurder treinen en personeel inzetbeperkingen te geven. Treinen en machinisten kunnen dan niet in het hele land worden ingezet. Dit beperkt de mogelijkheden van bijsturing, treinen kunnen niet overal rijden en moeten vaker keren. Daardoor moeten reizigers ook vaker overstappen. Bovendien is er geen ruimte voor keren op de perronsporen. We leveren het liefst een dienst aan de reiziger met zo min mogelijk overstappen", aldus Kalshoven.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen