De provincie Limburg heeft een Europees subsidieverzoek ingediend voor onderzoeken naar betere grensoverschrijdende spoorverbindingen. De onderzoeken kosten in totaal 10 miljoen euro. De helft daarvan moet uit Brussel komen.
Limburg wil nieuwe verbindingen onderzoeken
Het gaat om de Intercityverbindingen Düsseldorf–Venlo–Eindhoven en Keulen–Aken–Heerlen–Eindhoven en de treinverbindingen Brussel–Leuven–Luik–Maastricht en Antwerpen–Hamont–Weert. Het Europese geld moet komen uit potje van het Trans-European Network Transport (TEN-T), dat beter vervoer over Europese hoofdverbindingen moet stimuleren. De provincie erkent dat Hamont–Weert daar bepaald niet onder valt, 'maar deze verbinding staat net als de andere in de top-5 van internationale treinverbindingen die NS graag wil realiseren', aldus woordvoerder Vincent van der Stouwe.
Lees ook: NS-dochter Abellio wint concessie Limburg
De 10 miljoen euro is bedoeld om de criteria te onderzoeken waaraan de vernieuwde verbindingen moeten voldoen. "We gaan in eerste instantie zelf aan de slag met 5 miljoen, maar we vinden het niet onredelijk om bijvoorbeeld het Rijk een bijdrage te vragen", zegt Van der Stouwe. "Het gaat immers om infrastructuur waar wij niet primair verantwoordelijk voor zijn. Maar we willen haast maken, dus vandaar dat we het op deze manier oplossen."
De studie kijkt onder andere naar de benodigde infrastructuur, de veiligheidssystemen, de sociale veiligheid, de frequentie van de dienstregeling, de vorm van treinkaartjesverkoop en de benodigde treinen. Verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck wil de onderzoeksresultaten presenteren als een bouwkundig bestek waarmee netwerkbeheerders, vervoerders en ov-autoriteiten meteen aan de slag kunnen.
Dit najaar wordt bekend of de subsidie wordt toegekend. Naar verwachting kan er eind dit jaar duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van Eindhoven–Düsseldorf en Maastricht–Brussel. De laatste verbinding heeft al bestaan, maar is doodgebloed. Van der Stouwe: "Het Belgisch treinpersoneel werd een beetje aan zijn lot overgelaten als het ging om Nederlandse regels op het gebied van sociale veiligheid. In principe volstaat hier een onderzoek naar ticketing, veiligheid en de dienstregeling." Volgens de woordvoerder hoeft de studie niet te betekenen dat de directe verbinding naar Brussel terugkomt: "Het kan ook een snelle verbinding naar Luik zijn met een strakke overstap naar Brussel."
Lees ook: Eindhoven als internationale draaischijf
Gedeputeerde Van der Broeck zegt diverse steunbetuigingen te hebben gekregen. De overheden Noordrijn–Westfalen en de Duitse en Nederlandse verkeersministeries, de Universiteit van Maastricht, de VVV Zuid-Limburg en NS International onderschrijven het belang van goede treinverbindingen en hebben een steunbetuiging ingediend in Brussel. Daar komen volgens Van der Stouwe waarschijnlijk de Vlaamse overheid en de provincie Luik nog bij.
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Als je hier Europees naar kijkt zou Antwerpen–Hamont–Weert-Roermond-Mönchengladbach-Düsseldorf toch veel logischer zijn om te bekijken.
Ingediend door Sahi op di, 03/03/2015 - 20:03
Reactie toevoegen