In het debat over ProRail was het erop of eronder voor PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld. Een uiterst kritische Kamer dwong een onderzoek af door de Rekenkamer.
Mansveld overleeft debat over ProRail
Mansveld kwam in opspraak na een serie interviews met ProRail-topman Pier Eringa. Die stelde dat ProRail de komende jaren afstevent op een tekort van bijna een half miljard euro en dat slecht nieuws op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu langer onder de pet werd gehouden dan nodig was. Mansveld ontkende dit en hoewel Eringa in eerste instantie vasthield aan zijn uitspraken, nam hij later toch afstand.
Intussen ontstaat in de media meer en meer het beeld dat ProRail de grip kwijt is op projecten en het ministerie dat de grip kwijt is op ProRail. De Telegraaf putte de afgelopen weken uit vertrouwelijke documenten waaruit zou blijken dat de zaken bij de spoorbeheerder niet op orde zijn. Mansveld weigerde die documenten openbaar te maken, waarna De Telegraaf ze vandaag alsnog publiceerde.
Mansveld stond als politiek verantwoordelijke dus een pittig debat te wachten. Voorafgaand aan het debat stelde de Kamer maar liefst 77 vragen aan de staatssecretaris en wilde een groot deel van de Kamer de grootste spooraannemer van het land, Strukton graag horen. De coalitie ging daar niet mee akkoord, dus kwam er een officieuze hoorzitting. Daarin lieten de topmannen van Strukton geen spaan heel van de opstelling van ProRail en het ministerie van I en M.
Het Kamerdebat duurde tot ver na middernacht. Mansveld overleefde, maar daar was wel alles mee gezegd. De Algemene Rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie bij ProRail en binnen twee weken moet Mansveld stukken van onder meer de aandeelhoudersvergadering van ProRail naar de Kamer sturen. Lees het verslag hieronder in tweets terug.
Lees ook: Maar een schijntje voor regionaal spoor tot 2028
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen