Het ministerie van IenM, NS en ProRail gaan komende maanden nieuwe scenario’s ontwikkelen voor het uitrollen van Ertms op het Nederlandse spoor. Een besluit daarover valt komende zomer.
Nieuw besluit over Ertms komende zomer
Door vertragingen in met name Duitsland en Frankrijk herziet de Europese Commissie de planning voor de uitrol van de Europese beveiliging Ertms tot 2030. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan het denken gezet. Van haar hoeft Nederland niet zo nodig voorop te lopen met de implementatie van Ertms. Zij wil vooral lering trekken uit ervaringen in het buitenland, schreef zij vorige week aan de Kamer.
Een rol bij de vertraging die het Ertms-programma, opnieuw, oploopt speelt de aanbeveling van de enquêtecommissie Fyra om een uitgebreid proefbedrijf in te stellen. Op dat punt ging het immers mis bij de Fyra. Daarnaast is gebleken dat de programmabeheersing nog niet op orde is. De Auditdienst Rijk geeft voor 2014 en vermoedelijk ook voor 2015 geen goedkeurende verklaring af. Het recent gestarte programmabeheersingsteam stelt dat er meer tijd nodig is voor het opleveren van goede producten en voor zorgvuldige besluitvorming.
NS en ProRail gaan nu in afstemming met het ministerie Infrastructuur en Milieu een nieuw integraal beeld opstellen als herziening van de Voorkeursbeslissing uit 2014. Gekeken wordt naar de geografische uitrol, Europese ontwikkelingen en de inbreng van stakeholders. Het Programma Ertms van NS en ProRail gaat een aantal uitrolscenario’s presenteren op grond waarvan het kabinet deze zomer een besluit kan nemen.
Een deel van het geld dat was gereserveerd voor Ertms gaat staatssecretaris Dijksma nu inzetten om de capaciteitsproblemen rond Schiphol op te lossen. Voor het uitrollen van Ertms heeft het kabinet 2,58 miljard euro uitgetrokken tot 2028.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen