De nieuwe concessie IJssel-Vecht die eind 2022 ingaat, gaat geen tien maar dertien jaar duren. Ook moet de nieuwe vervoerder gebruik maken van aantoonbaar hernieuwbare energie. De gewijzigde eisen hebben geen financiële consequenties.
Nieuwe eisen maken IJssel-Vecht 'ademend'
Dat staat in het geactualiseerde ontwerp-Programma van Eisen, dat de Gedeputeerde Staten van Gelderland opstelden. Momenteel rijdt Keolis de huidige noodconcessie, die eind 2022 afloopt. Daarna komt er weer een reguliere concessie actief, waarbij de oude concessie-eisen her en der zijn gewijzigd. De nieuwe eisen zorgen voor een 'ademende concessie', aldus de provincie.
Beginnend met de concessieduur. “Het is ongewenst dat een bussenvloot een tweede keer van eigenaar moet wisselen”, zo valt te lezen. “Om die reden is de concessieduur aangepast op de technische en economische levensduur van de bussen, namelijk vijftien jaar (twee jaar noodconcessie + dertien jaar nieuwe concessie)."
Voor een eventuele nieuwe vervoerder geldt hierbij dus wel een overnameverplichting op het busmaterieel. In het ontwerpprogramma staat dat minstens 90 procent van de busvloot van Keolis moet worden overgenomen, indien Keolis niet zelf de uitvoerder wordt.
Hernieuwbare energie
Een andere belangrijke wijziging, is dat een concessiehouder aantoonbaar gebruik moet maken van hernieuwbare energie of groene waterstof, die bij voorkeur regionaal is opgewekt. Dat is relatief nieuw in ov-land, afgaande op woorden van TNO-onderzoeker Roel de Groot.
Vaak wordt namelijk gekozen voor nachtladen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘vuile’ nachtstroom. “Bij overnight charging komt de stroom voor een groot deel uit basislastcentrales, die gestookt worden met fossiele brandstoffen”, vertelde hij vorig jaar aan OV-Magazine. “Die staan continu aan en daarom is de stroom uit deze centrales ’s nachts vaak goedkoper, maar dus niet duurzaam. Een echt duurzame oplossing is om wind- en zonnestroom te gebruiken. Het nadeel is dat dat minder goed te ‘regelen’ is.”
Opportunity charging geeft meer vrijheid om duurzaam geproduceerde stroom te bufferen, gaat hij verder. “We moeten kijken naar de hele keten en over conventionele systeemgrenzen heen. Met smart grids en vehicle-to-grid-technologie kan opgeslagen duurzaam opgewekte stroom later worden teruggeleverd aan het netwerk en kunnen snelladers een rol spelen in het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Dat is uiteindelijk een duurzamere oplossing dan ‘vuile’ nachtstroom gebruiken.”
Lees ook: Waterstof vs. batterij: niet óf óf, maar én én
Andere wijzigingen
Naast de verlengde concessieduur en het duurzame productieproces, zijn de belangrijkste wijzigingen:
- Toevoeging van nieuwe landelijke MaaS-eisen en de introductie van reizen met de bankpas/telefoon
- Aanscherping van eisen die gedurende de implementatie voor meerdere uitleg vatbaar bleken.
- Het geven van meer ontwikkelvrijheid op de A-lijnen (toestaan van een aantal afwijkende routevarianten), het behouden van rust op de stadsdiensten van Apeldoorn, Deventer, Lelystad en Zwolle. Daarnaast krijgt de vervoerder de ruimte om op lijnen waar de vraag gering is vraaggestuurd ov toe te passen.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen