Ov-gebruik hoger in beloopbare steden
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober tijdens het Nationaal Voetgangerscongres hoe overheden hun steden loopvriendelijker kunnen inrichten. Dat stimuleert bovendien het ov-gebruik.
Van A naar B komen is slechts één van de motieven voor mensen om te gaan lopen, vertelt hij. Hillnhütter onderzocht hoe overheden hun steden loopvriendelijk kunnen inrichten en maakt daarbij onderscheid in een vijftal loopmotieven. Als overheden aan deze knoppen draaien, kunnen zij de loopbeleving positief beïnvloeden en gaan inwoners van de stad de loopafstanden en ‘factor tijd’ anders ervaren.
Bij de inrichting van de stad moet de voetganger wel veilig kunnen wandelen. In veel Scandinavische steden, zoals Oslo, wordt al jarenlang actief beleid gevoerd om de veiligheid van lopers en fietsers te versterken. De Nederlandse verkeersveiligheid wordt volgens de Noorse professor nog vaak vanuit het perspectief van de automobilist bekeken.
Investeringen in het beter beloopbaar maken van ov-haltes en stations bieden veel maatschappelijk rendement, zegt de assistent-professor, en verhogen het ov-gebruik daarmee. Overheden en vervoerbedrijven in Nederland hebben dat nog lang niet altijd in beeld en daarom stelt Hillnhütter tijdens zijn presentatie op 7 oktober zes maatregelen voor om de beloopbaarheid naar ov-haltes en stations te bevorderen.
Lees ook: Mensen de auto uit ‘begint bij goed ov’
Nationaal Voetgangerscongres
Helge Hillnhütter verzorgt de keynote tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 7 oktober in Den Haag. Tijdens deze dag wordt ook Bruno Bruins, oud-directeur HTM, geïnterviewd over ‘Hoe we de voetganger hoger op de politieke agenda kunnen krijgen’.
Wilt u bij het Nationaal Voetgangerscongres aanwezig zijn? Bekijk het programma en meld u aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei 2024Je kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb 2024De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb 2024Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Reactie toevoegen