"De ov-sector is net een stel ouwe wijven. Vervoerders zitten naar elkaar te wijzen en vormen geen eenheid. Wij moeten als branche een keer leren samenwerken." Dat zegt de nieuwe topman Bart Schmeink van Connexxion.
Schmeink: ov-sector stelletje ouwe wijven
Schmeink licht zijn mening komende donderdag toe op de Dag van de Rail.
Door de sector loopt een scheidslijn tussen vervoerders in handen van Nederlandse overheden (NS, GVB, HTM, RET) en vervoerders van buitenaf (Arriva, Connexxion, Syntus, Veolia). De laatste vier hebben zich eind 2008 verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). De brave branchevereniging Mobis van de andere vervoerders klapte toen uit elkaar. Een heikel punt is altijd de dominante positie van NS in de ov-sector.
"De FMN had de reputatie NS te bashen, maar de laatste tijd is de toon anders", vindt Schmeink. "We zijn op alle niveaus in gesprek. De komst van Timo Huges bij NS heeft bijgedragen aan dat klimaat. NS heeft een machtspositie opgebouwd om de hele keten te controleren onder het motto: als wij het niet doen, dan wordt het voor ons gedaan. Je ziet dat nu veranderen. Als NS vanuit partnerschap wil opereren, dan kun je die uitgestoken hand niet afslaan. Een vervolgstap is dan een nieuwe branchevereniging met duidelijke spelregels.”
"De Association of Train Operating Companies (ATOC) is een mooi voorbeeld", zegt Schmeink. Die bestaat al ruim 20 jaar. "Alle railvervoerders in Engeland zijn verplicht lid van de ATOC. Zo'n nieuwe branchevereniging van alle vervoerders in Nederland kan dan – in plaats van bijvoorbeeld het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad – kwesties rond de OV-chipkaart, Translink Systems, 9292 en open data regelen. Als dat te traag gaat, moet de directeur kunnen zeggen: "Nu is het afgelopen met het gezeik, we brengen het in stemming." De partijen in dit polderland hebben nu te veel uitwegen om er met opgestoken middelvinger even tussenuit te kunnen knijpen als hen dat op korte termijn beter uitkomt. Daar moeten we vanaf."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb om 12:35 uurDe jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb om 08:30 uurBeleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Reactie toevoegen