Deze zomer nog krijgt Parijs de eerste kennismaking met de SeaBubble, een watertaxi die volledig elektrisch vaart. Of ze ook daadwerkelijk gemeengoed worden, wordt pas over enkele jaren duidelijk.
SeaBubbles als groene watertaxi?
De initiatiefnemer van de SeaBubbles, de Zweedse viervoudig wereldkampioen windsurfen Anders Bringdal, hield vanochtend een gloedvol betoog in Delft waarbij hij uitlegde waarom zijn innovatieve draagvleugelbootjes de ideale oplossing zijn voor menig metropool. Met al flink veel investeerders op zak bouwt hij op dit moment aan een prototype dat in juni in Parijs wordt gepresenteerd.
De SeaBubble is een volledig elektrisch aangedreven draagvleugelboot voor vijf personen, inclusief bestuurder. Afgelopen voorjaar voer een eerste testversie van de SeaBubble al aan de Franse Zuidkust. "Daaruit bleek bijvoorbeeld dat we de voorste draagvleugel nog moesten aanpassen, omdat de neus te veel omhoog kwam", legt Bringdal uit.
Voor de Seine, waar een snelheidslimiet geldt, bouwt het bedrijf nu een langzame versie die 12 knopen (22 km/h) kan. Ook is er een snelle versie in de maak die tot 30 knopen (55 km/h) kan varen. "Op de Thames in Londen, bijvoorbeeld, hebben we namelijk geen snelheidslimiet", aldus vice-directeur Matthieu Faure.
Aan miljoenen ontbreekt het Bringdal niet. Een rijtje van investeerders ziet wel brood in het innovatieve vervoersconcept. Behalve een boot, wil Seabubbles ook de bijbehorende aanleg- en oplaadplaatsen en een app leveren. Maar nadrukkelijk wil het bedrijf geen vervoerder worden. Daarom zijn in Parijs gesprekken gaande met onder meer RATP en Keolis. Bringdal: "Maar je kan ook aan hotels of evenementenlocaties denken." Zekerheid is er nog niet; de eerste prototpyes gaan dit jaar en volgend jaar eerst op wereldtournee om het publiek warm te maken.
Opvallend genoeg staat waterland Nederland nog niet op het programma. Wel volgden vertegenwoordigers van onder meer de provincie Friesland en de gemeente Rotterdam de presentatie met belangstelling. "We hopen dat er iemand in Nederland met dit concept aan de slag wil", zegt Minze Walvius van Advier die in Nederland optreedt als makelaar voor de SeaBubble.
Het zal niet eerder zijn dan 2019 of 2020 voor de SeaBubble echt te water gaat. Voor een commerciële exploitatie schat Faure in dat er tenminste honderd boten nodig zijn. Daar komen dan nog eens bestuurders bij, want zowel technisch als psychologisch acht het bedrijf de tijd nog niet rijp voor zelfvarende voertuigen. Of er vraag is naar het concept, staat volgens hem buiten kijf: "Het aanbod gaat de vraag bepalen, net als bij Uber destijds gebeurde."
Meer artikelen met dit thema
Nederland Bussenland
31 okt 2023Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…
Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus
20 okt 2023De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep 2023Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel
15 aug 2023Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…
HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler
10 jul 2023De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…
Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode
4 apr 2023Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…
NS komt met reisvergelijker
7 mrt 2023Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…
[…] SeaBubbles als groene watertaxi? […]
Ingediend door SeaBubbles de … op vr, 21/04/2017 - 15:07
[…] https://www.ovmagazine.nl/2017/04/seabubbles-als-groene-watertaxi-1357/ […]
Ingediend door Vliegen op het… op wo, 07/06/2017 - 11:03
Reactie toevoegen