De treinontsporing bij station Hilversum op 15 januari van dit jaar lag aan achterstallig onderhoud aan een wissel, laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zien in een animatiefilm.
Versleten wissel oorzaak ontsporing
De Intercity ontspoorde kort na vertrek van station Hilversum, toen hij over een wissel reed. Het eerste deel van de trein reed op het wissel rechtdoor, terwijl het achterste deel naar het naastgelegen spoor werd geleid waardoor de trein ontspoorde. Een tegemoetkomende trein kon net op tijd stoppen. De materiële schade was groot; slechts enkele reizigers raakten gewond.
In een vandaag gepubliceerd rapport wijst de onderzoeksraad op een vermoeiingsbreuk in een klein onderdeel, een ring, van het wissel die tot de ontsporing heeft geleid. De ring was slecht gefabriceerd en het wissel was dermate versleten dat de wielen van passerende treinen regelmatig de wisseltong schampten. De gebroken ring was niet berekend op de extra krachten bij het aanrijden van de tong. Het schampen van de tong bleek ook bij andere wissels in Nederland voor te komen.
[embed]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=J2KKoeF_M5A[/embed]
Gebleken is dat ProRail het tegengaan van tongaanrijdingen niet afdwong in de onderhoudsvoorschriften aan de onderhoudsaannemers. Bovendien was ProRail niet op de hoogte van de slijtage aan het wissel. ProRail, de leverancier van de wisselsteller en de onderhoudsaannemers wisselden onvoldoende kennis uit. Ook werd geen lering getrokken uit twee vergelijkbare treinontsporingen in Engeland.
Door de maatschappelijke druk op het verbeteren van de spoorprestaties richt het spooronderhoud zich sterker dan voorheen op het tegengaan van verstoringen. Dit kan volgens de onderzoeksraad onbedoeld ten koste gaan van de spoorveiligheid. De raad doet aanbevelingen over de wijze waarop het spooronderhoud wordt aangestuurd en gecontroleerd, en over de wijze waarop de betrokken bedrijven informatie moeten uitwisselen.
De raad dringt er bij staatssecretaris Mansveld op aan dat de veilige berijdbaarheid van het spoor voldoende aandacht krijgt bij de afweging tegen andere belangen zoals capaciteit en punctualiteit. Zij zou dit aspect mee moeten nemen in de lopende evaluatie van het beleidskader spoorveiligheid.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen