Vervoerregio Amsterdam zou ook zeggenschap willen hebben over het zware spoor in de regio. Dat zegt Alex Colthoff, adjunct-directeur van de Vervoerregio Amsterdam. Hij ziet de komende jaren enkele forse uitdagingen op het gebied van ov.
Vervoerregio A'dam wil zeggenschap over spoor
Colthoff denkt dat er nog veel mogelijkheden zijn om mobiliteit op een goede manier af te wikkelen op het spoor rond Amsterdam. “Nu geeft het Rijk de concessie voor het spoor uit, wij zouden dat in deze regio zelf willen doen. Ook omdat de NS-stations focuspunten zijn van openbaar vervoer.”
Hoogwaardige tramverbinding
Een van de projecten waarmee de Vervoerregio Amsterdam nu bezig is, is de ombouw van de Amstelveenlijn, lijn 51. “Momenteel ga je via een sneltram via het oude metrosysteem van Amsterdam CS naar Amstelveen Westwijk. We gaan deze lijn afkoppelen van het metronetwerk, omdat het in feite een tramlijn is. En het kan verstorend werken voor het metronet, ook voor de Noord-Zuidlijn. De Amstelveenlijn wordt een hoogwaardige tramverbinding, vergelijkbaar met de IJ-tram. Een tram op een eigen vrije baan, los van het andere verkeer.”
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid heeft de Vervoerregio Amsterdam de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt. Colthoff: “Bij Amstelland-Meerlanden is per 1 januari 2018 een nieuwe concessie gestart. Connexxion won de aanbesteding mede omdat ze in het gebied honderd elektrische bussen laten rijden, een aantal dat de komende jaren gaat oplopen tot 250.”
Verder lezen? Lees het hele artikel hier.
Dit artikel verscheen in Parkeer24, nummer 4.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Citaat: “Momenteel ga je via een sneltram via het oude metrosysteem van Amsterdam CS naar Amstelveen Westwijk. We gaan deze lijn afkoppelen van het metronetwerk, omdat het in feite een tramlijn is".
Oh, wat heerlijk, dat verkeerskundige systeemautisme. 100% zuiver Sovjet-planeconomie-denken. Gewoon effe een overstapvrije verbinding voor de reiziger slopen, "omdat de technische systeemklassificatie van het railverkeerssysteem dat vereist!". Dit soort predikers van het klanthatende OV-systeemautisme zouden een gratis enkele reis naar Siberie moeten krijgen. Want dit type bestuurder kan de reiziger missen als kiespijn.
Ingediend door asierts op vr, 16/11/2018 - 23:57
Reactie toevoegen