Laat de nieuwe tramlijn vanaf Amstelveen Westwijk niet eindigen op station Zuid, maar trek die lijn door in noordoostelijke richting via Beethovenstraat, Stadionweg en Churchilllaan naar station Amstel. Daarmee wordt voorkomen dat veel reizigers uit Amstelveen moeten overstappen op het toch al drukke station Zuid, aldus Maurits van Witsen, emeritus hoogleraar openbaarvervoerkunde.
'Trek tramlijn door van station Zuid naar Amstel'
De Regioraad van de Stadsregio Amsterdam besloot op 12 maart tot drie ov-verbindingen tussen Amstelveen en Amsterdam: een nieuwe hoogwaardige tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en station Zuid; tramlijn 5 blijft gehandhaafd tussen Amstelveen Binnenhof en Amsterdam CS; en er blijft een metro rijden tussen station Zuid en station Amstel, als alternatief voor sneltramlijn 51. Omdat er op het Amstelstation en station Zuid geen keermogelijkheden zijn gaat die metro rijden tussen Weesperplein en Lelylaan. De rechtstreekse verbinding tussen Amstelveen en de stations RAI en Amstel verdwijnt. Reizigers op die route moeten overstappen op Station Zuid.
In de nieuwe situatie, die in 2020 klaar moet zijn, neemt het aantal overstappers op station Zuid dramatisch toe, constateert Van Witsen. Station Zuid wordt immers het eindpunt van de nieuwe tramlijn vanaf Amstelveen Westwijk, passeerpunt van de nieuwe metroverbinding en eindpunt van een groot aantal buslijnen. Met een doorgaande tramverbinding van Amstelveen naar station Amstel wil Van Witsen station Zuid ontlasten én de verbindingen in Amstelveen en Amsterdam Oud-Zuid verbeteren.
Een jaar geleden had Stadsregio Amsterdam ook al een tramlijn voorgesteld van Amstelveen Westwijk naar Amsterdam Amstel, die inmiddels van de baan is. Dat was een goed voorstel, stelt Van Witsen, hoewel die tramlijn via de drukke verkeersknoop Amsterdam RAI was gepland. Beter vindt Van Witsen een nieuwe route vanaf Station Zuid door Oud-Zuid en vervolgens over bestaande tramsporen naar station Amstel. Die verbinding kan hier dan buslijn 65 vervangen. Als compensatie voor de meerkosten zou de nieuwe metro Weesperplein–station Zuid–Lelylaan alleen op werkdagen overdag in bedrijf hoeven te zijn, dus niet ’s avonds en in de weekeinden. Die verbinding kan dan tevens dienen als versterking in de spits van de drukke ringmetrolijn 50.
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen