Een uitzonderlijk verbod in de provincie Utrecht zorgt ervoor dat reizigers op twee manieren de dupe zijn. De provincie verbiedt namelijk expliciet een rechtstreekse busverbinding tussen Amersfoort en De Uithof, zowel in de huidige als de nieuwe concessie.
Provincie Utrecht dupeert reizigers dubbel
Opvallend is dat deze lijn een van de verbindingen is die NS wil gaan rijden om het zitplaatsentekort iets te verlichten. Daarvoor heeft NS toestemming nodig van de provincie. De huidige vervoerder, Connexxion, mag deze verbinding niet aanbieden. Al van meet af aan verbood de provincie dit, omdat dit te veel invloed zou hebben op de concessie in de stad Utrecht, die gereden wordt door QBuzz.
Ook in de volgende concessie die in december ingaat wordt het verbod weer expliciet vermeld in de nota van inlichtingen. In tegenstelling tot de vorige concessie is de provincie bij zowel de stad- als de streekconcessie opdrachtgever. Tijdens de vorige aanbesteding waren stad en streek nog gescheiden en was het inmiddels opgeheven BRU concessieverlener. De partijen die meedongen naar de komende concessie, dus ook winnaar Syntus, mochten de lijn niet in hun plan opnemen. Dat NS de lijn nu wel wil gaan rijden, duidt erop dat er wel degelijk vraag naar zo'n verbinding is.
Het lijkt er dus op dat de vervoersvraag in de stad Utrecht naar De Uithof kunstmatig hoger gehouden wordt door het ontberen van een rechtstreekse verbinding tussen Amersfoort en De Uithof. QBuzz wil intussen vol gaan inzetten op de lijnen naar het universiteitscomplex, maar moet in ruil daarvoor wel andere verbindingen uitdunnen; extra geld krijgt het bedrijf namelijk niet. Zo worden niet alleen reizigers in de regio benadeeld, maar ook reizigers in de stad zelf.
Of NS de lijn tijdelijk mag (laten) exploiteren is nog onduidelijk. Daarover zijn de partijen nog in gesprek. Een expliciet verbod op het aanbieden van bepaalde lijnen in een vervoersplan is uitzonderlijk. In een enkele keer komt een tijdelijk verbod wel voor om zo aanbestedingen zuiverder te laten verlopen.
De provincie Utrecht laat weten dat het rijden van een rechtstreekse lijn niet per definitie onmogelijk is, maar erkent dat het uitgesloten is van de uitvraag. De lijn die Qbuzz rijdt tussen Amersfoort en De Uithof via Zeist wordt door de provincie gedoogd. Een rechtstreekse lijn zou te veel treinreizigers de bus injagen, aldus een woordvoerster.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov om 15:49 uurLeerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt om 11:21 uurVDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Uitval bussen EBS in 2023 ruim 8 procent, maar reizigersaantal stijgt
16 sep om 15:33 uurRuim 8 procent van alle bussen van EBS in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) viel in 2023 uit. Dat is…
Uitbreiding dienstregeling Syntus Utrecht
19 aug om 13:46 uurDe zomervakantie is bijna voorbij en steeds meer mensen gaan weer naar school of aan het werk. Syntus Utrecht…
Reactie toevoegen