De naam Syntus verdwijnt langzaam uit het Nederlandse straatbeeld. In plaats daarvan gaat het bedrijf door onder de naam van het Franse moederbedrijf Keolis.
Merknaam Syntus maakt plaats voor Keolis
Met de naam verdwijnt een stuk ov-historie. Syntus kwam in 1999 voort uit delen van Oostnet en ontwikkelde in de Achterhoek het in de loop van de jaren breed overgenomen visgraatmodel, waarbij buslijnen vooral dienden als toevoerlijnen naar de regionale spoorlijnen. In eerste instantie had Syntus nog drie moederbedrijven: naast Keolis, NS en Connexxion. Connexxion trok zich in 2007 terug; NS volgde in 2013. Dat laatste bedrijf verkocht haar aandelen aan Keolis voor het symbolische bedrag van 1 euro.
Na het verlies van de traditionele thuismarkt en grote financiële problemen verhuisde het hoofdkantoor van Doetinchem naar Deventer. Van het treinnetwerk in het oosten van het land bleef alleen de lijn Zutphen–Oldenzaal in handen van het bedrijf. Sinds een tijd echter timmert het bedrijf weer behoorlijk aan de weg en haalde het onder meer de Overijsselse spoorconcessies en de concessie Provincie Utrecht binnen. Ook is Syntus in de race voor de tender in Almere.
Lees ook: Syntus ligt op koers voor groei
Inmiddels zijn de vlaggen op het hoofdkantoor al vervangen door exemplaren met het Keolis-logo erop. Het bedrijf noemt zich nu Syntus/Keolis Group. De bestaande tenders en de aanbestedingen waarop het bedrijf nog onder Syntus-vlag heeft geboden, behouden die naam. "We komen de afspraken met de opdrachtgevers gewoon na", aldus woordvoerster Hanneke Ruiter. "Maar geleidelijk zullen we de naam Keolis meer gaan gebruiken. Vanaf januari 2017 schrijven we alleen nog in onder de naam Keolis." Pas vanaf 2032, wanneer de concessie van de Overijsselse spoorlijnen afloopt, gaat de naam Syntus definitief de geschiedenisboeken in.
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen