"Ik denk dat we meer ov hadden gehad als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen. "Dat zei Nico van Paridon, manager ov bij de Vervoerregio Amsterdam gisteren tijdens het startsymposium van de Vervoerregio.
'Elektrificatie leidt tot minder busvervoer'
Van Paridon doelde daarmee op de door Connexxion gewonnen concessie Amstelland Meerlanden (AML). In die concessie gaat Connexxion vanaf aanstaande december rijden met 100 elektrische bussen; de grootste vloot van Europa op dit moment. Dat komt echter wel met een prijskaartje, zegt Van Pardidon: "Het is een hardnekkig misverstand dat elektrisch busvervoer uit kan. Op dit moment is het duurder vanwege het aantal bussen en oplaadinfrastructuur. Dat wordt niet gecompenseerd met goedkope stroom en minder onderhoud."
Lees ook: AML: 100 e-bussen en 18 dubbeldekkers
Hoewel de total cost of ownership (tco) van een elektrische bus gelijk is, is de tco van het totale systeem nog een stuk hoger. In Eindhoven, dat met 43 bussen op dit moment het grootste geëlektrificeerde wagenpark in Europa is, staat ongeveer 1 op de 4 bussen in de remise te laden of als reserve. Bovendien zijn er forse investeringen nodig in de laadinfrastructuur. Bij kabels en onderstations is dat weliswaar (zo goed als) eenmalig, maar de laadpalen bijvoorbeeld kennen een afschrijvingsperiode van ongeveer vijftien jaar.
Het verlies in busvervoer is echter geen kwestie van tientallen procenten, denkt Van Paridon. "In Eindhoven is het misschien ook niet heel efficiënt geregeld, omdat elke bus naar de remise moet om te laden. In AML hebben we in samenspraak met Schiphol een aantal laadvoorzieningen gepland, waardoor de tijd dat de bussen niet beschikbaar zijn tot een minimum beperkt is." Hij schat het verlies in dienstregelinguren in vergelijking met een concessie die helemaal op diesel is gebaseerd op enkele procenten.
Het 'verlies' in busvervoer zit hem vooral in het niet meer aanbieden van een vaste busverbinding in kleinere kernen, zoals Abbenes of Rijsenhout. "Maar in plaats van dat er een keer per uur een lege bus door het dorp rijdt, kunnen mensen straks wel vier keer per uur per app of telefonisch een beroep doen op vervoer", zegt Rick de Vries, concessie marketeer bij Connexxion. "Het aanbod sluit dus beter aan op de vraag."
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
[…] denk dat we meer ov hadden gekregen als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen”, stelt Van Paridon in OV […]
Ingediend door Minder openbaa… op di, 06/06/2017 - 16:39
Reactie toevoegen