De aanleg van de Lelylijn, een nieuwe treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad, heeft een flinke tegenslag opgelopen. Hoewel er 3 miljard euro voor het project is gereserveerd, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat de verbinding 13,8 miljard euro kost, exclusief beheer- en onderhoudskosten.
Lelylijn tussen Noorden en Randstad kost 10 miljard meer
In de afgelopen weken heeft het kabinet de plannen voor de Lelylijn opnieuw bekeken. Staatssecretaris Jansen benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer de voordelen van de aanleg, zoals de mogelijkheid van grootschalige woon- en werklocaties. Volgens het kabinet kan de treinverbinding tienduizenden banen opleveren door de betere verbinding van grote steden zoals Groningen en Leeuwarden met andere delen van het land, vooral als ook Drachten, Lelystad en Emmeloord worden aangesloten.
Begroting
Voor het plan, dat wordt gesteund door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB, heeft het vorige kabinet 3 miljard euro vrijgemaakt, aldus Jansen. De staatssecretaris zoekt naar extra financiering vanuit de regio en Europa, maar waarschuwt dat er pas vanaf 2028 weer ruimte is op de Europese begroting.
Het kabinet heeft drie varianten van de Lelylijn onderzocht. Het goedkoopste tracé zou 8,2 miljard euro kosten, het duurste 17,2 miljard euro. De middelste variant, die de meeste tijdwinst en reizigers zou opleveren, is geraamd op 13,8 miljard euro. Volgens de staatssecretaris is er sprake van een flinke uitdaging, omdat dit veel duurder uitvalt dan begroot.
Sneller
De Lelylijn zou Noord-Nederland beter moeten verbinden met de Randstad. Momenteel moeten alle treinen via de storingsgevoelige spoorlijn Zwolle-Meppel; met de Lelylijn zou de reistijd aanzienlijk verbeteren. Een treinrit van Groningen naar Amsterdam, die nu ruim twee uur duurt, zou dan bijna een uur sneller worden.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Opstart nieuwe dienstregeling NS vlot verlopen
16 dec om 09:13 uurDe nieuwe dienstregeling van de NS ging op 16 december 2024 in. Volgens de vervoerder is het de grootste…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
Voorlopig cao-akkoord ProRail
3 dec om 10:48 uurVakbond FNV, CNV en VHS hebben een voorlopig akkoord bereikt met ProRail. In het voorstel gaan werknemers er…
Fors verlies voor NS: honderden banen op de tocht
5 aug om 09:17 uurNS heeft in de eerste helft van 2024 een operationeel verlies van 109 miljoen euro geleden. Om kosten te…
Drielandentrein eindelijk op de rails
2 jul om 10:09 uurDe eerste drielandentrein is zondag 30 juni vanaf Aken vertrokken richting Luik via Heerlen, Valkenburg,…
Fiets en trein, een verstandshuwelijk?
27 jun om 08:05 uurVerkeerskundige Jan Ploeger is eigenlijk zijn hele leven al bezig geweest met…
Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg
16 apr om 15:36 uurTussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…