De proef met een aanhanger achter de bus in Gelderland is goed verlopen. Daarom begint nu een proces om de toelating van de aanhanger definitief te maken.
Aanhanger gaat toelatingsprocedure in
Arriva zette de bus met aanhanger in tijdens de spits op lijn 74 tussen Groenlo en Doetinchem. De capaciteit op de lijn werd zo vergroot zonder extra personeel te hoeven inzetten.
Voor de proef, die mede-gefinancierd werd door de provincie Gelderland, regelde initiatiefnemer Reinoud Dirksen van bureau OVnetwerk een Hess-aanhanger uit de Zwitserse stadsregio Zug. In Zwitserland, Duitsland en Luxemburg rijden al jaren bussen met aanhanger probleemloos in de spits. De aanhanger zorgt voor een extra capaciteit van zo'n 70 plaatsen. Inmiddels rijdt de bus weer zijn diensten rond Zug.
Lees ook: Arriva rijdt met aanhanger achter bus
Tijdens de pilot in de maand maart is gekeken naar aspecten als sociale veiligheid, verkeersveiligheid, reizigers- en personeelsbeleving en kosten. De jaarlijkse exploitatiekosten lijken lager te zijn, maar dat wordt nog nader onderzocht.
Volgens Dirksen zijn reizigers en personeel unaniem positief, mede doordat de aanhanger een hoog reizigerscomfort biedt. Met de (sociale) veiligheid waren geen problemen; wel blokkeerde de aanhanger zo nu en dan de weg bij het halteren en moeten chauffeurs in bochten meer anticiperen.
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, RDW en CBR zijn enthousiast over de pilotresultaten en zijn bereid om mee te werken aan het vervolg. Nu begint het traject van aanpassing van wet- en regelgeving. Dit geldt voor zowel de toelating van het voertuig als de certificering van het rijdend personeel. Dit is een langdurig proces, maar de partijen verwachten een positieve afloop.
Op korte termijn zal de bus met aanhanger dus nog niet zijn terug te zien in het straatbeeld. Volgens Reinoud Dirksen is de eerste stap nu een tijdelijke ontheffing voor de bus, in aanloop naar een definitieve toelating. "Maar dat betekent wel dat er tot die tijd maar een incident op maandag hoeft te gebeuren en dinsdag wordt de tijdelijke ontheffing ingetrokken. Dat maakt het moeilijker voor vervoerders om te investeren."
https://www.youtube.com/watch?v=MAYYf9CRrTg
Meer artikelen met dit thema
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Provincie Noord-Brabant maakt bushaltes rookvrij
3 jul om 11:29 uurNog voor het einde van dit jaar zal de provincie Noord-Brabant alle bushaltes rookvrij maken. Bezoekers worden…
Drielandentrein eindelijk op de rails
2 jul om 10:09 uurDe eerste drielandentrein is zondag 30 juni vanaf Aken vertrokken richting Luik via Heerlen, Valkenburg,…
Kennis van betrokkenen cruciaal bij aanpak vervoersarmoede
21 jun om 06:51 uurHet Nederlandse ov-systeem richt zich op het zo efficiënt mogelijk verplaatsen van…
Reactie toevoegen