BBB: ‘Omslag nodig in hoe we ov organiseren’

vrijdag 3 november 2023

Tijdens het Grote OV-verkiezingsdebat op dinsdag 7 november gaan diverse kandidaat-Tweede Kamerleden in gesprek over het toekomstige ov. Eén van hen is Claudia van Zanten, kandidaat namens de BoerBurgerBeweging (BBB). Zij stelt zich voor.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam.

Je woont zelf in de regio Amsterdam, reis je vaak met het ov? En wat is jouw indruk van het ov-netwerk?

Ik woon in Amsterdam-Zuid en werkte enkele jaren bij het Openbaar Ministerie op het IJdok, vlakbij station Amsterdam Centraal. Ik reide elke dag met de Noord/Zuidlijn, er is immers geen snellere manier. Voor de komst van de Noord/Zuidlijn duurde het een heel stuk langer om vanuit Zuid naar het centrum te reizen, maar nu sta ik in 8 minuten op het Rokin, middenin het centrum. Deze metrolijn is een aanwinst voor de stad en ik hoop ook dat we de Noord/Zuidlijn in de toekomst kunnen doortrekken naar Hoofddorp.

Ik heb de afgelopen anderhalf jaar gewerkt als freelance tekstschrijver en woordvoerder en had opdrachtgevers op verschillende plekken in het land. Eerder dit jaar deed ik bijvoorbeeld een klus in Wassenaar. Met het ov ben ik twee uur onderweg en moet ik verschillende keren overstappen. Met de auto doe ik er van deur tot deur iets langer dan 30 minuten over; dan is de keuze voor de auto snel gemaakt.

Wat is je favoriete vervoersmiddel?

Ik heb geen voorkeur voor een specifiek vervoersmiddel. Het belangrijkste is dat ik zo snel en betrouwbaar mogelijk op mijn bestemming kom, of dat nu met de fiets, auto, trein, tram of metro is. Ik zoek altijd naar de beste optie voor een specifieke reis, zowel qua snelheid als comfort.

Welke veranderingen zijn er volgens jou en BBB nodig om het ov in Nederland een impuls te geven?

Alle regio’s in Nederland moeten goed bereikbaar zijn. Door het verschralen van de voorzieningen (waaronder het ov) in de provincies, trekken veel jonge mensen naar de Randstad toe. Hierligt nu een hele grote opgave om voldoende woningen te bouwen en de infrastructuur in te richten op deze groei.

Zorg in de eerste plaats dat de voorzieningen overal in Nederland op orde zijn, zodat de noodzaak om te verplaatsen wordt beperkt. Zet vervolgens in op goede fysieke infrastructuur en maak haast met het ontwikkelen van belangrijke knooppunten als het Zuidasdok, zodat er meer (internationale) treinverbindingen kunnen komen en er betere doorstroom is op wegen.

Nu is het in dunbevolkte gebieden natuurlijk niet nodig om een metronetwerk aan te leggen, maar daar is wel veel behoefte aan maatwerk, zoals kleinschalig openbaar vervoer, kleine busjes en vervoer op afroep. Er is een omslag nodig in de manier waarop we het ov organiseren.   

Wat wil je bereiken in Den Haag?

Op gebied van mobiliteit is dat het beter bereikbaar maken van alle regio’s in Nederland en de verkeersveiligheid verbeteren. We staan voor grote uitdagingen als het gaat om klimaat, maar je kunt pas van mensen vragen de auto te laten staan als er een goed alternatief  is.     

Dankzij vervoersmiddelen en infrastructuur kunnen we met elkaar in contact blijven. Ik heb veel vrienden en familie buiten de stad, zij wonen soms in hele kleine dorpen. Daar kom je nu niet zonder auto en zij komen niet buiten het dorp zonder auto. In de stad zie je regelmatig ouderen die mantelzorg nodig hebben. Ze hebben dan wel familieleden die voor hen willen zorgen, maar door gebrek aan goed ov of (betaalbare) parkeerplaatsen komen zij amper de stad nog in. We hebben behoefte aan een langetermijnvisie op alle vormen van vervoer, zodat we straks slim, schoon, vrij én veilig kunnen reizen door het hele land. 

Het Grote OV-verkiezingsdebat vindt plaats op dinsdag 7 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het event is ook via de livestream te volgen. Meer informatie vind je hier.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Keuzes voor het spoor

18 dec om 09:28 uur

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…

Lees verder »
descriptionArtikel

ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond

10 dec om 11:05 uur

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…

Lees verder »
descriptionArtikel

70.000e Citaro is voor de HTM

19 nov om 08:54 uur

Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…

Lees verder »
descriptionArtikel

OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV

13 nov om 13:29 uur

OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio

7 nov om 08:30 uur

Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook boete voor Qbuzz

29 okt om 14:03 uur

Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen

21 okt om 13:24 uur

Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn

8 okt om 11:35 uur

De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…

Lees verder »