Eersteklas stallen in Arnhem mislukt
Bij treinreizigers bestaat geen animo voor het luxer en dus duurder stallen van fietsen. Ook niet als daar extra diensten bij horen. Dat blijkt uit de NS-proef met eersteklas stallen op station Arnhem.
Van 2 juli 2011 tot en met 31 december 2012 konden reizigers in de nieuwe fietsenstalling van station Arnhem – naast gewoon bewaakt stallen – kiezen uit drie vormen van eersteklas stallen: een privilegeplaats (een ruime plek het dichtstbij het perron), valetparking (reiziger geeft fiets af, beheerder stalt hem) en een vaste privéplaats. Eersteklas stallen kostte 150 euro per jaar, tegen 99 euro voor een standaard jaarabonnement. Voor die meerprijs konden de stallers ook een beroep doen op drie extra diensten: een leenfiets (bijvoorbeeld bij een lekke band), een leenslot en elk jaar een fietskeuring. Doel was uit te vinden hoeveel geld fietsenstallers extra willen betalen voor meer kwaliteit en service.
Tijdens de proef met eerste klas stallen kozen 16 klanten een abonnement voor een van de 60 vaste privéplaatsen. Voor de 38 privilegeplaatsen zijn 8 jaarabonnementen verkocht. De 34 plekken voor valetparking (200 euro per jaar) trokken geen enkele klant.
Wegens dat gebrek aan belangstelling heeft NS de proef op 1 januari 2013 gestopt. “Consumenten ervaren te weinig verschil tussen de producten in één stallingsruimte (onbewaakt met toezicht, bewaakt en eersteklas bewaakt) en vinden de prijs van bewaakt stallen en eersteklas stallen te hoog in verhouding met gratis stallen met toezicht”, schrijft NS in de evaluatie. Eersteklas stallen komt er dus ook niet in andere stallingen.
Meer artikelen met dit thema
Fiets en trein, een verstandshuwelijk?
27 jun om 08:05 uurVerkeerskundige Jan Ploeger is eigenlijk zijn hele leven al bezig geweest met…
Nederland Bussenland
31 okt 2023Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…
Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus
20 okt 2023De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep 2023Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel
15 aug 2023Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…
HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler
10 jul 2023De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…
Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode
4 apr 2023Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…
Reactie toevoegen