Een proef met de analyse van miljoenen foto’s via speciale algoritmes laat zien dat met beeldherkenning een juistheid van bijna honderd procent wordt behaald.
Foto's om defecten spoor te signaleren
Het spoorvervoer gaat sterk groeien de komende jaren, zo is de verwachting. De rails zullen dan sneller slijten. Door intensiever gebruik heeft ProRail minder gelegenheid om het spoor handmatig te inspecteren. Dat was voor het bedrijf reden om naar een alternatief te zoeken. Automatische beeldherkennning lijkt een kansrijke optie. “De afgelopen maanden hebben we daar een proef mee gedaan. Op basis van deze test verwachten we dat we zonder handmatig werk alle visueel te detecteren componenten via foto’s automatisch op orde te kunnen brengen in onze informatiesystemen”, zo schrijft ProRail in een verklaring. De spoorbeheerder noemt de eerste resultaten hoopgevend, met percentages boven de 99 procent juistheid.
Miljoenen foto’s
Door ongeveer 250 miljoen foto’s per jaar te analyseren via nieuwe data science methoden, kunnen defecten makkelijker worden ontdekt. Zelfs de kleinste haarscheurtjes kunnen worden ontdekt. ProRail is nu bezig om meer algoritmes te ontwikkelen, zodat uit de foto’s automatische relevante informatie wordt herkend. “Inmiddels zijn we in staat om de lasverbindingen tussen de spoorstaven te herkennen en we hebben aangetoond dat dit ook voor dwarsliggers mogelijk is”, aldus ProRail.
Veiliger
Automatische beeldherkenning zorgt ervoor dat het werken voor spoormedewerkers veiliger wordt. Zij hoeven immers de zevenduizend kilometer spoor in Nederland niet meer te inspecteren langs de baan, maar kunnen dat straks doen met behulp van de data-analyses. Door de nieuwe manier van inspecteren kan ProRail beter bepalen wanneer onderhoud nodig is en wat er dan precies moet gebeuren.
Lees ook: Drones ingezet voor onderhoudsinspecties
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen