De Chinese fabrikant achter de futuristische Trans Elevated Bus (TEB) weerspreekt dat het bedrijf mensen oplicht. “We hebben in zes Chinese steden contracten ondertekend”, aldus een vertegenwoordiger.
Futuristische bus op poten 'in zes steden'
De TEB kwam de afgelopen jaren al meerdere malen in het nieuws. De bus van 8 meter breed staat hoog op de wielen, zodat hij over het autoverkeer kan heen rijden. De voertuigen hebben een capaciteit van tussen de 1200 en 1400 passagiers en een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid moet uitkomen op 40, vergelijkbaar met een metro.
Minder positief
De laatste berichten over de TEB waren minder positief. Fabrikant Huaying Group zou, behalve het protoype, nog geen plannen hebben voor meer voertuigen; investeerders - vooral particulieren - zouden kunnen fluiten naar hun centen.
Dochterbedrijf BZM Canada staat echter wel gewoon met een demostand op InnoTrans in Berlijn. Ren Wang, die het bedrijf vertegenwoordigt op de Europese en Amerikaanse markt, zegt dat de TEB wordt geleverd aan zes Chinese steden. Die steden zijn middelgroot naar Chinese begrippen, ze tellen elk drie tot tien miljoen inwoners.
Wantrouwen
Een van die steden is Zhoukou in de provincie Henan, waar ook de fabriek en de onderzoeksafdeling zijn gevestigd. Volgens Wang zijn de voertuigen op dit moment in productie en moeten ze volgend jaar gaan rijden. Wang: "De negatieve berichten kwamen vooral uit de Chinese pers. Dat heeft vermoedelijk te maken met wantrouwen over de nieuwe technologie." Orders voor westerse markten zijn er nog niet.
De Chinese BET is géén oplichting, verzekert de fabrikant. Ze hebben nu contracten met 6 steden. #InnoTrans2016 pic.twitter.com/QbnDHDV2T5
— OV-Magazine (@OV_Magazine) 21 september 2016
Twee rijstroken
De TEB is vrij uniek in zijn soort. Het enorme voertuig overspant twee rijstroken en rijdt op rails. De hoogte is beperkt; alleen personenauto’s tot 2 meter hoogte kunnen er onderdoor. Vrachtwagens moeten van de overige rijstroken gebruik maken. “Maar dat is geen probleem. In de regel is maar zo’n 10 procent van het verkeer in deze steden vrachtverkeer”, aldus Wang.
Passagiers kunnen in- en uitstappen op eilandperrons tussen de rijstroken in. De voertuigen worden elektrisch aangedreven en hebben een vergelijkbare capaciteit als een metrolijn. De kosten bedragen echter een fractie, aldus de fabrikant. Volgens de bouwer kost de infra 20 miljoen dollar per kilometer, tegenover 100 miljoen dollar voor een metrolijn.
Meer artikelen met dit thema
Studiereis publieke mobiliteit
19 nov 2024Van 16 t/m 18 oktober 2024 organiseerden Forseti & Mobycon een studiereis geheel gericht op publieke…
Portugal lanceert goedkoop maandabonnement voor treinreizen
14 okt 2024Portugal introduceert een nieuw voordelig abonnement voor treinreizen, de Green Rail Pass, voor 20 euro per…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt 2024VDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Drielandentrein eindelijk op de rails
2 jul 2024De eerste drielandentrein is zondag 30 juni vanaf Aken vertrokken richting Luik via Heerlen, Valkenburg,…
VDL neemt bustak Van Hool over
9 apr 2024VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…
Vlak de internationale bus niet uit
14 nov 2023Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…
Lokaal ov, een lokale zaak?
10 okt 2023We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…
Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief
5 sep 2023In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…
Reactie toevoegen