In Groningen en Drenthe wordt geïnvesteerd in schone voertuigen en de bijbehorende laadinfrastructuur, vertelt Sjouke van der Vlugt, beleidsmedewerker Stadsontwikkeling bij de gemeente Groningen.
Groningen heeft integrale ze-strategie
In deze provincies krijgt de waterstofeconomie een enorme impuls. Zo rijden er steeds meer vuilniswagens en bussen op waterstof. De benodigde waterstoftankstations voor de bussen kunnen ook gebruikt worden voor personenauto’s en vrachtwagens.
Strijd om de ruimte
In de druk bezochte en intensief gebruikte binnenstad van Groningen strijden voetgangers, fietsers, geparkeerde fietsen, terrassen, reclameborden, evenementen, bussen en bevoorradingsverkeer met elkaar om de schaarse ruimte. Dit leidt steeds vaker tot congestie en verkeersonveilige situaties voor voetgangers en fietsers. Bussen om de binnenstad heen leiden en slim ruimtegebruik in de stad, zoals het toestaan van laden en lossen op de busbaan, bieden verlichting.
Slim combineren
Maar hoe voorkomen we dat vrachtwagens de bushaltes en de doorgang blokkeren op de steeds drukker wordende busroutes?
In de regio zien we voorzieningen verdwijnen, waardoor de leefbaarheid van bepaalde doelgroepen onder druk komt te staan. Tegelijkertijd zien we kansen ontstaan voor nieuwe concepten, zoals de mobiliteitshubs in Groningen en Drenthe waar meerdere voorzieningen aan elkaar worden gekoppeld. Zo kan je straks je pakketje uit de kluis halen tijdens de reis van je werk naar huis.
Integrale aanpak
Een integrale visie op mobiliteit van personen en de bereikbaarheid van goederen en diensten is van groot belang voor de leefbaarheid in stad en regio. Hoe kunnen we de verduurzaming van het openbaar vervoer en de stadslogistiek gezamenlijk oppakken? We delen graag onze ideeën op 31 oktober tijdens de Zero Emissie Conferentie en gaan hierover graag met je in gesprek. Bekijk hier het programma en meld je aan voor de conferentie.
Dit artikel komt uit het 'Zero Emissie'-magazine. In dit magazine leest u onder meer over de Zero Emissie Conferentie, die wij op 31 oktober organiseren. Lees hier gratis het magazine!
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov om 15:49 uurLeerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt om 11:21 uurVDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Uitval bussen EBS in 2023 ruim 8 procent, maar reizigersaantal stijgt
16 sep om 15:33 uurRuim 8 procent van alle bussen van EBS in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) viel in 2023 uit. Dat is…
Uitbreiding dienstregeling Syntus Utrecht
19 aug om 13:46 uurDe zomervakantie is bijna voorbij en steeds meer mensen gaan weer naar school of aan het werk. Syntus Utrecht…
Groningen had gewoon een TRAM moeten hebben l
Van Airport Eelde - Hoofdstation - Grote Markt - Station Noord - Zernike complex
En verder binenstad alleen voor fietsers en voetgangers!
Ook GEEN bussen over de diepenringen, Zijn veel te smal!
Ingediend door MP Wiersema op vr, 25/10/2019 - 15:35
Reactie toevoegen