Ondanks een aangenomen motie, komt er voorlopig geen IC op het het traject Amsterdam – Heerlen – Aken. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vindt de verbinding te duur.
IC Amsterdam – Aken voorlopig van de baan
Dat schrijft burgemeester Cox van de gemeente Sittard-Geleen in een brief aan de gemeenteraad. Op 14 november 2019 diende de lokale gemeenteraad een motie in, omdat zij in de nieuwe Hoofdrailnet-concessie vanaf 2025 graag een internationale trein tussen Amsterdam en Aken zien rijden.
Vanuit de Tweede Kamer werd op 25 november 2019 een motie van SP en CDA aangenomen, waarin staat dat de Kamer vanaf 2025 ook graag deze Intercity ziet komen, schrijft burgemeester Cox.
Desondanks ziet minister Van Nieuwenhuizen de komst van deze Intercity momenteel niet zitten. De exploitatiekosten van 10 miljoen euro per jaar zijn haar te gortig. Bovendien heeft NS tot 2028 geen treinen meer te beschikking. Vanaf 2031 kan de vervoerder eventueel een rendabele Intercity gaan rijden.
Tweede sneltrein
Het advies van de minister wordt daarom waarschijnlijk om te kiezen voor een alternatief; een tweede sneltrein tussen Maastricht en Aken. Deze moet uitwijzen of er voldoende vervoervraag is in de toekomst. Momenteel rijdt deze zogenaamde Tweelandentrein één keer per uur.
Vanaf 2022 kunnen dat er twee per uur worden, zodra de benodigde infrastructuur gereed is. Het gehele traject is inmiddels geëlektrificeerd en spoorverdubbeling op het traject Heerlen – Aken is momenteel in uitvoering.
Mocht de IC Amsterdam – Aken er tóch nog komen, dan gaat de tweede sneltrein Maastricht – Aken niet door in verband met de beschikbare capaciteit op het baanvak Heerlen – Landgraaf, zo besluit de burgemeester zijn brief.
Een andere optie kan zijn om de IC Amsterdam – Aken aan te bieden als losse concessie. Dat gebeurt momenteel ook al met de sneltrein Maastricht - Aken; de trein die oorspronkelijk als Drielandentrein door het leven moest gaan, maar tegenwoordig als Tweelandentrein rijdt.
Lees ook: Drielandentrein mag eindelijk gaan rijden
In het komende nummer van OV-Magazine interview met Mike Lücker van de provincie Limburg en Michiel Cusell, regiodirecteur Limburg van Arriva, over deze verbinding en de strubbelingen met België. Wilt u het magazine ontvangen? Neem een abonnement.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen