Keolis gaat in 2020 tussen de 10 en 20 statushouders opleiden tot buschauffeur voor de concessie IJssel-Vecht, die december 2020 start. Dat vertelt Inge Heijna, manager Maartschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Keolis: statushouders op bus in IJssel-Vecht
Ook bij Arriva, RET en Connexxion lopen soortgelijke trajecten, als mogelijke oplossing voor het nijpende chauffeurstekort. Bij HTM, GVB en Qbuzz zetten hier nog niet actief op in, maar volgen het traject wel met belangstelling. Dat blijkt uit rondvraag van OV-Magazine.
De inzet van statushouders wordt als mogelijke oplossing gezien voor het nijpend chauffeurstekort. Veel buschauffeurs gaan de komende jaren met pensioen. “De gemiddelde leeftijd van de buschauffeurs is 55 tot 56 jaar. De komende jaren krijgen we daarom te maken met een grote uitstroom van personeel”, vertelde rayonmanager Theo Duivesteijn van Breng, dat onder Connexxion valt, aan Omroep Gelderland.
In Arnhem werken de gemeente en vervoerder Connexxion samen om Syrische statushouders om te scholen tot buschauffeur, schreef de omroep. Onlangs rondden negen statushouders de opleiding met goed gevolg af. Connexxion wil het project graag uitbreiden naar Nijmegen en Eindhoven.
Keolis ziet potentie
Bij Keolis zijn ze nog niet begonnen met de inzet van statushouders, maar dit gaat wel gebeuren in de concessie IJssel-Vecht. “Het uitgangspunt is om volgend jaar te starten met een groep van 10 FTE”, vertelt Heijna. Hoeveel statushouders dat exact zullen zijn, kan Heijna nog niet zeggen. “Stel dat ze 32 uur per week gaan werken, dan hebben we 14 chauffeurs nodig. Maar misschien vallen er ook wel een paar af tijdens de opleiding. In februari weten we meer.”
Arriva kreeg nominatie
Ook bij Arriva worden statushouders aan een baan geholpen. “Dit doen we door samen te werken met gemeenten en organisaties als GelreWerkt”, vertelt woordvoerder Joyce de Vries-Pieterman. Eén van de statushouders werkt in Zutphen als buschauffeur. Zijn traject werd genomineerd voor de ESF Award van het Europees Sociaal Fonds.
RET biedt doorgroei
Bij RET zijn momenteel 2 Syrische statushouders aan het werk als trambestuurder, volgen er 3 een opleiding en lopen er 2 stage, zegt woordvoerder Rolf Harbers. “Op dit moment werken wij samen met onze partner Securitas met Syrische statushouders als controleur op de Tram en die door kunnen groeien naar Trambestuurder”.
HTM, GVB en Qbuzz volgen ontwikkelingen
Bij Qbuzz wordt nog geen ‘actief beleid’ gevoerd om de inzet van statushouders, vertelt directeur Marktontwikkeling Michel van der Mark. “Personeelsgebrek speelt met name een rol in U-OV en DMG, maar is zeker niet ondenkbaar voor het Noorden.”
HTM laat weten nog geen nijpend tekort aan chauffeurs te hebben, maar de ontwikkelingen wel nauwlettend te volgen. Woordvoerder Marijke Poppelier: “Je hebt als bedrijf nu eenmaal te maken met uitstroom én je wilt een evenwichtig personeelsbestand.”
Bij GVB worden statushouders nog niet ingezet als chauffeur, maar wel in staf- en ICT-functies, vertelt woordvoerder Mireille Muller. “Natuurlijk is het interessant als er statushouders zijn die op de bus kunnen gaan rijden, maar een goede beheersing van de Nederlandse taal is daarbij wel belangrijk.”
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen