Medewerkers van organisaties die twee jaar geleden meededen aan de Low Car Diet-wedstrijd maken nu een kwart minder autokilometers.
Low Car Diet-wedstrijd beklijft na 2 jaar
Dat blijkt uit een enquête onder 3000 mensen die ooit hebben meegedaan aan de gedragsveranderingscampagne. Projectleider Geert Kloppenburg van Urgenda: “Ik hoorde het vaker: leuk, zo’n wedstrijd, maar wat blijft er nou hangen? Daar kunnen we eindelijk antwoord op geven. Low Car Diet is meer dan een groene actie.”
Uit de enquête, uitgevoerd in samenwerking met LuTz Consulting, blijkt dat de deelnemers twee jaar na dato 60 procent meer met de trein reizen, ze maken 50 procent meer fietskilometers en reizen in totaal 15 procent schoner dan voor de wedstrijd, mede doordat ze bijna een kwart minder auto zijn gaan rijden.
Het onderzoek is uitgevoerd onder Low Car Diet-deelnemers van organisaties die in 2014 meededen, waaronder PGGM, SNS Bank, Unilever en Achmea. De verandering naar schoner reizen heeft gezorgd voor een verlaging van de CO2-uitstoot van 168 naar 144 gram CO2/km. Het personenvervoer In Nederland is goed voor ruim 20 procent van de totale CO2-uitstoot. Bij grote dienstverlenende bedrijven is de CO2-uitstoot door mobiliteit 80 procent van het geheel.
Vanaf de eerste Low Car Diet-wedstrijd in 2012 deden zo'n 200 organisaties mee, met in totaal meer dan 3000 deelnemers. De wedstrijd is twee keer per jaar, in april en oktober. Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Nationale Postcodeloterij, NS en Samen op Reis. Het doel is deelnemers bewust te maken van hun reisgedrag en het automatisme te doorbreken.
De volgende editie van Low Car Diet start op 10 oktober, op De Dag van de Duurzaamheid en duurt tot 9 november.
[embed]https://youtu.be/U1ZvaMAj3zs[/embed]
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb om 12:35 uurDe jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb om 08:30 uurBeleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Reactie toevoegen