Het regionale spoor hoeft de komende jaren op weinig extraatjes te rekenen. Dat zei staatssecretaris Mansveld in het debat over ProRail. Er is de komende 13 jaar maar 100 tot 200 miljoen beschikbaar voor verbeteringen.
Maar een schijntje voor regiospoor tot 2028
Wel zei Mansveld dat alle toezeggingen die tot nu toe zijn gedaan, zullen blijven staan. ProRail wordt geconfronteerd met een dreigend budgettekort en moet dus maatregelen nemen. Een van die maatregelen is dat er minder geld gaat naar het regionale spoor en dat verdere verbeteringen nauwelijks realiseerbaar zijn. In het slechtste geval gaat het om nog geen 7,7 miljoen euro op jaarbasis. Onder meer de provincie Gelderland luidde al eerder de noodklok over de dreigende kortingen op het spoor buiten het hoofdrailnet.
Het urenlange debat kenmerkte zich tot een serie aan miscommunicaties tussen de staatssecretaris en de Kamer. De Kamer wilde vooral weten wie er precies achter de weigering zat om het door de Telegraaf naar buiten gebrachte rapport over de financiële misstanden bij ProRail naar de Kamer te sturen: Mansveld of Hans Alders, de voorzitter van de raad van commissarissen bij ProRail. En had Mansveld wel weet van dat rapport?
https://twitter.com/OV_Magazine/status/648943086136074240
Volgens de staatssecretaris was het rapport tijdens de aandeelhoudersvergadering van ProRail mondeling besproken. Dat was voor haar voldoende, aangezien de accountant het ook had goedgekeurd. Het was Alders die het niet juist vond om het rapport naar de Kamer te sturen en daar was Mansveld het mee eens. In de toekomst, zei ze, zou ze dat ook weer doen. Verder kenmerkte het betoog van Mansveld zich in wollig taalgebruik en veel managementjargon. Coalitiepartijen PvdA en VVD hielden zich opvallend stil.
https://twitter.com/OV_Magazine/status/648951979935408128
Het debat eindigde uiteindelijk ruim na middernacht. Mansveld overleefde, maar niet veel meer dan dat. De Kamer wil de notulen van de afgelopen aandeelhoudersvergadering van ProRail en wil dat de Algemene Rekenkamer een onafhankelijk onderzoek uitvoert naar de financiële positie van ProRail, aangezien de staatssecretaris geen helderheid kon verschaffen. Mansveld stemde schoorvoetend in.
https://twitter.com/OV_Magazine/status/648986673326460928
De PVV diende nog een motie van wantrouwen in die door geen enkele andere partij werd ondersteund. De SP stelde dat het vertrouwen in de staatssecretaris niet bepaald was toegenomen, maar dat het voor een motie van wantrouwen nu nog te vroeg was. Waarschijnlijk wordt het debat net na het herfstreces, dat eindigt op 26 oktober, voortgezet.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen