Lezen, chillen, werken, mijmeren, het kan nog beter in de reis van morgen. Dat was de aankondiging van NS, Mecanoo en Gispen tijdens de ‘Innovation Expo 2018’.
Mijmeren tijdens de reis van morgen
NS heeft de krachten gebundeld met architectenbureau Mecanoo en projectinrichter Gispen rondom de uitdaging hoe tijdens de treinreis van morgen meer mensen een plek te geven en tegelijkertijd de reisbeleving te vergroten. Op de Innovatie Expo in Rotterdam was al een voorproefje te zien van deze nieuwe visie op reizen in de toekomst. Tijdens Dutch Design Week van 20 tot en met 28 oktober 2018 in Eindhoven kan iedereen op het Ketelhuisplein, het nieuwe ontwerp zelf ervaren.
Reistijd is eigen tijd
Het nieuwe treininterieur is volledig gebaseerd op wensen van reizigers. Samen met Mecanoo en Gispen onderzocht NS waar reizigers in de trein behoefte aan hebben. “Hoe creëren we meer ruimte in de spits en verhogen we het comfort en beleving gedurende de rest van de dag”, vertel Tjalling Smit van NS. “Ik ben erg geïnspireerd door de resultaten van deze samenwerking. Deze trein van de toekomst maakt dat je meer uit je dag kunt halen doordat je bijvoorbeeld ongestoord kunt werken.”
Zes categorieën
Reizigers hebben zes categorieën benoemd van activiteiten die ze graag in de trein doen. Zaken zoals werken en studeren kwamen vaak naar voren. Ook ontspannende activiteiten, zoals lezen, film kijken of een spelletje doen kwamen werden genoemd. Daarnaast is er ook behoefte aan sociale activiteiten zoals bellen, gezellig samen reizen en bijpraten. Op basis van deze drie clusters van reizigersbehoeften zijn twaalf flexibele interieurmodules ontworpen.
Toekomst bestendig
Het uitgangspunt van het ontwerp was om de trein te benaderen zoals een interieur in een gebouw. Door een modulair grid toe te passen wordt iedere centimeter benut. Sarah Schiffer, product en concept manager bij Gispen vertelt: “Door op een modulaire en circulaire manier te ontwerpen is dit concept tijdloos en universeel inzetbaar.” Rick Veenendaal, manager circulair Gispen, voegt eraan toe: “Met het ontwikkelen van circulaire producten verlengen we de levensduur en voorkomen we afval. Juist in treinen is het van enorm belang om te zorgen voor meerdere levens en hergebruik van materialen.”
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen