Na het beschikbaar komen van nieuwe of verbeterde railinfrastructuur moet NS daarop zo snel mogelijk meer of snellere treinen laten rijden. Dat staat in de concept-
NS moet nieuwe infra direct beter benutten
NS moet de komende tien jaar ook stap voor stap de frequentie verhogen op de as Amsterdam–Utrecht–Eindhoven, het drukste stuk van de A2-corridor. De vervoerder mag het moment laten afhangen van de marktontwikkelingen. De beoogde frequentie van zes Intercity’s en zes Sprinters per uur staat overigens nergens in de concessie.
Uit de voorlopige concessie blijkt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) meer regie gaat voeren en dat regionale ov-autoriteiten mogen gaan meepraten. Zo stelt IenM elk jaar enkele beleidsprioriteiten voor het vervoerplan van NS. Voor provincies, stadsregio’s (of hun opvolgers) komen er ‘spoortafels’ per landsdeel.
Net als alle andere vervoerders moet NS actuele data over het treinverkeer gaan leveren aan het project Nationale Data Openbaar Vervoer, per ingang van 1 januari 2015. Uit dit NDOV putten bouwers van app’s hun actuele reisinformatie. Ook moet NS inzichten en data uit de OV-chipkaart delen met IenM. Die gegevens zijn vertrouwelijk ‘zolang niet voor alle vervoerders de wettelijke verplichting geldt dat deze data openbaar worden gemaakt’.
Andere wensen van buiten de spoorsector zijn niet vertaald in harde eisen. Zo is het de bedoeling dat NS met andere vervoerders treindiensten ontwikkelt die beginnen in het ene concessiegebied en eindigen in het andere concessiegebied. Dat is een vage verwijzing naar het voorstel Aansluiten en versterken van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (van de regionale railvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia). Het pleidooi van deltacommissaris Wim Kuijken om NS te verplichten tot onderaanbesteding van Sprinters lijkt door te klinken in de formulering dat het ‘NS is toegestaan voor de uitvoering van deze concessie derden in te schakelen’.
Ander nieuws uit de concessie:
- De teruggekeerde Beneluxtrein stopt vanaf 2017 niet meer in Dordrecht en Roosendaal maar in Breda en Noorderkempen (België).
- Nieuwe Sprinters krijgen bij één deur een kleinere spleet met het perron, zodat mensen in een rolstoel zelf naar binnen kunnen.
- De NS-concessie wordt opgenomen in de jaarlijkse, landelijke OV-Klantenbarometer van het kenniscentrum CROW KpVV.
Meer artikelen met dit thema
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Reactie toevoegen