Volgens Michiel Boer en Henri Janssen van vakbond FNV Spoor moet minister Van Veldhoven ervan afzien om ProRail een zelfstandig bestuursorgaan te maken. Omarm liever het investeringsplan van ProRail en NS, schrijven zij.
'Omarm investeringsplan ProRail en NS'
De laatste vijf jaar presteren ProRail en de NS beter en beter. Het gaat eigenlijk geweldig. Toch wil minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen (D66) ProRail omvormen tot een zelfstandig bestuursorgaan.
Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is?
Wij vragen haar: waarom? Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is? De klanttevredenheid en punctualiteit van NS zijn nog nooit zo goed geweest. Dit als gevolg van de huidige gelijkwaardige samenwerking met ProRail. Volgens ons leidt omvorming van ProRail naar een zelfstandig bestuursorgaan tot een grote afstand tussen ProRail en de NS en andere vervoerders.
ProRail moet dan bij elk wissewasje rekening houden met de kans op het matje geroepen te worden door de minister of de Tweede Kamer, in plaats van alle aandacht te richten op de operationele taken, zodat problemen meteen worden opgelost.
Voor FNV Spoor geldt dat spoorvervoerders en de rails waarover ze rijden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iedere ingreep om ProRail en NS uit elkaar te halen, gaat ten koste van de kwaliteit. In haar advies van 17 februari kraakte de Raad van State dit idee van de minister volledig af. De volgende organisatie in een lange rij.
Valse verwachtingen
De minister van Milieu en Wonen wekt valse verwachtingen en geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Het lijkt erop dat zij de enige is die nog in dit onzalige plan gelooft. Naast de Raad van State hebben diverse organisaties, VNO-NCW, Deltalinqs, EVO-Fenedex, Branche Organisatie Zeehavens, Koninklijk Nederlands Vervoer, Federatie Mobiliteit Nederland, NS, Reizigersorganisatie Rover, de OR van ProRail en wij, FNV Spoor, al aangegeven dat dit plan absoluut niet in het belang van de spoorsector, noch dat van de reiziger is.
Dus minister Van Veldhoven, nogmaals: waarom iets willen repareren wat niet kapot is? Er is geen enkele reden om deze organisatiewijzigingen door te zetten. Waarom willen we hiervoor 4 miljoen euro per jaar betalen? Extra investeringen, die betaald worden uit de schatkist voor iets wat nu zeer goed functioneert?
Zet het sein op rood
Zet het sein op rood. FNV Spoor ziet heel andere uitdagingen. ProRail en NS dienden eind vorig jaar bij het kabinet een investeringsplan in ter waarde van 21 miljard euro. Want door te investeren in betere en snellere treinverbindingen wordt het voor mensen aantrekkelijker te kiezen voor duurzaam vervoer. Die inspanning begint in Den Haag. FNV Spoor zou graag zien dat minister Van Veldhoven investeert in een toekomstbestendig spoor.
Want een goed functionerend spoor dat de verwachte groei vlekkeloos aankan, helpt ook om de klimaatdoelen te realiseren. Daarvoor mag van FNV Spoor het sein op groen.
Michiel Boer en Henri Janssen zijn bestuurder bij de vakbond FNV Spoor.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen