Alle niet beveiligde overwegen worden de komende vijf jaar opgeheven of beveiligd. Dat is het streven van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW).
Onbewaakte overweg over vijf jaar passé
Van Veldhoven wil met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail afspraken over sluiting en beveiliging vastleggen in een convenant. Ook wordt een landelijk bemiddelaar aangesteld, die ervoor moet zorgen dat het bestuurlijke proces sneller verloopt. Vanuit ProRail wordt de aansturing op de aanpak van overwegen verzwaard en bekeken welke interne procedures nog sneller kunnen. Als stok achter de deur onderzoekt Van Veldhoven ook wettelijke mogelijkheden om de aanpak van overwegveiligheid verder te versnellen, zoals een aanwijzingsbevoegdheid.
Staatssecretaris Van Veldhoven: “Elk ongeval op een overweg is er voor mij één te veel. Het spoor- en wegverkeer in ons land groeit. Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd. We gaan er daarom voor zorgen dat we binnen vijf jaar, maar het liefst nog sneller, van al deze overwegen af zijn.”
Niet van deze tijd
Ook president directeur Pier Eringa van ProRail noemt de onbewaakte overgang niet meer van deze tijd. Vorige week startte de spoorbeheerder al met een campagne om de gevaren van onbewaakte overgangen onder de aandacht te brengen. Eind dit jaar wordt bekeken of flitspalen bij overwegen kunnen bijdragen aan het terugdringen van risicovol gedrag. Daarnaast sloot ProRail enkele overwegen af met betonblokken. Het liefst wil de spoorbeheerder alle 1900 publieke overgangen sluiten.
De afgelopen jaren werden 25 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeurd zijn met de 135 die er nu nog zijn.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Reactie toevoegen