Tussen het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en de dichtstbijzijnde bushalte, 1,5 kilometer verderop, rijdt sinds augustus een zelfrijdende shuttle. De proef is tot eind dit jaar verlengd.
Proef zelfrijdend ov Scheemda verlengd
Met de zelfrijdende shuttle kunnen reizigers sinds augustus gratis een rit maken tussen de bushalte en de hoofdingang van het ziekenhuis. Met succes, stelt programmamanager Smart Mobility van de provincie Groningen, Daniël Koelikamp: “Inmiddels hebben meer dan 3000 reizigers gebruikgemaakt van de shuttle en het blijkt mogelijk om aan te sluiten op de dienstregeling van de reguliere bussen.”
Ook blijkt dat reizigers de shuttle als vervoermiddel accepteren. Een belangrijke les volgens Koelikamp: “De reizigers zien de shuttle al snel als normaal onderdeel van hun reis. De gastheer speelt daar in de beginfase ook een belangrijke rol in, omdat deze mensen op hun gemak kan stellen en kan helpen.”
Meer leren
De komende maanden besteedt de provincie om meer aan verder onderzoek naar de reizigerservaring. “De eerste uitkomsten laten zien dat een deel van de reizigers anders de auto had gekozen. Die voorlopige conclusie willen we verder onderbouwen.”
Ook wordt de shuttle getest in verschillende verkeerssituaties met verschillende snelheden, verkeersregels en met autoverkeer. “Als de snelheid omhoog kan, worden ook andere en langere routes mogelijk”, legt de programmamanager uit.
Bovendien is de provincie Groningen samen met een aantal partners bezig met de ontwikkeling van een eerste digitaal rijbewijs, waarvoor testen plaatsvinden op de route, en de mogelijkheden om een zelfrijdende shuttle op grotere schaal in te zetten als onderdeel van de keten.
Vervolg
Volgend jaar besluit de provincie op basis van het onderzoek en de evaluatie wat het vervolg wordt. “De gedachte is om naar het centrum van het dorp te rijden en daarna door naar het treinstation van Scheemda.” Het traject wordt dan 4,5 kilometer lang.
De proef maakt onderdeel uit van het project Autonoom Vervoer Noord, waarbij de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en onder meer het Ommelander Ziekenhuis, Arriva, de RDW en voertuigproducent Navya samenwerken. Momenteel zijn er in de drie noordelijke provincies elf proeven met autonoom vervoer op de weg, één op het spoor en vier in de lucht (zie kaartje).
Geleerd van Appelscha
Eerder voerde Autonoom Vervoer Noord ook een proef uit met zelfrijdend ov in Appelscha. Het voertuig ging destijds al na een week aan de kant – en later weer de weg op – maar is volgens Koelikamp goed verlopen. “We hebben geleerd wat ervoor nodig is om een autonome shuttle überhaupt op de weg te krijgen. Het was de eerste keer dat een zelfrijdend voertuig op de openbare weg reed.”
Daarnaast is veel geleerd over het voertuig zelf, somt de programmamanager op. “Zoals hoe de autonome techniek werkt, wat het voertuig destijds wel en niet kon, op wat voor trajecten het wel en niet goed toepasbaar was en ook hoe andere weggebruikers erop reageren. Dankzij deze ervaringen rijdt het voertuig nu zonder noemenswaardige problemen samen met fietsers en voetgangers op de route in Scheemda.”
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Interessante ontwikkelingen. Het lijkt of zij al verder zijn in de toepassingsmogelijkheden. Nu er een hausse van dit type digitale busjes alleen al in Nederland aan de orde is zou het goed zijn kennis te delen zodat de anderen niet onnodige kosten maken. Er zit per slot ook publiek
(OV) geld in. Wie is in zo een geval aan zet? De sector? de Minister?, de regio? Of is er niets geregeld?
Ingediend door Ronald van Onselen op di, 04/06/2019 - 12:03
stop er maar mee dit gaat zo nooit werken, hij is er niet als je hem nodig hebt
Ingediend door Luttjeboer op ma, 16/03/2020 - 08:49
Reactie toevoegen