RET neemt tweede serie zero emissiebussen in gebruik
In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend met dieselvoertuigen. In totaal stromen er bij de RET dit jaar 42 nieuwe ZE-bussen in, bovenop de 55 die er al sinds 2019 rijden.
De nieuwe bussen hebben net als de vorige serie zero emissievoertuigen een moderne inrichting met een parket-look vloer en frisse bekleding. Ze beschikken daarnaast over USB-laadpunten voor reizigers, hebben pinautomaten geschikt voor contactloos betalen en de mogelijkheid om behalve met de OV-chipkaart in de toekomst ook met andere betaalmiddelen, zoals de bankpas en smartwatch, in- en uit te checken. De bussen zijn aanmerkelijk stiller dan de dieselvoertuigen van de RET en trekken geleidelijker, zonder schakelen, op.
Zero emissielijnen
De zero emissie bussen uit de vorige, 1400-serie, worden ingezet op de lijnen waar tot voor kort nog dieselvoertuigen reden. Het gaat om lijn 126 in Maassluis, de lijnen 51, 53, 54, 126 in Schiedam, lijn 42 in Rotterdam-West en lijn 40 tussen Rotterdam en Delft. De nieuwe bussen uit de 1500-serie rijden op de lijnen 33, 38, 40 en 44. Bussen op deze lijnen laden tussentijds op Rotterdam Centraal.
Laadinfra
In Schiedam zijn extra laadpunten aangelegd. In de loop van dit jaar komt ook de laadinfrastructuur op de Herenwaard, Capelsebrug en de busvestigingen Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk gereed. De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissiebussen rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan. Op dat moment zijn alle 42 bussen uit de tweede serie zero emissie bussen in gebruik, naast de al eerder in dienst genomen 55 uit de eerste serie en de twee waterstofbussen van de RET.
100% zero emissie busvloot in 2030
De invoering van de nieuwe bussen is onderdeel van de geleidelijke overgang naar een volledige zero emissie busvloot in 2030. De instroom van de nieuwe bussen gaat gepaard met de uitstroom van oude dieselbussen. Tussen 2024 en 2029 volgen de laatste twee nieuwe series bussen.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
Latere start elektrische bussen Roosendaal vanwege netcongestie
9 dec 2024Bij de start van de nieuwe concessie in West-Brabant komende zomer zullen de bussen in en rond Roosendaal nog…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov 2024Leerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Reactie toevoegen