De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil een innovatiekrediet van ruim 5,5 miljoen euro terug van de failliete Phileas-producent APTS. Bij toewijzing krijgt de vordering voorrang op die van andere schuldeisers.
Rijk vordert 5,5 miljoen van APTS
Dat blijkt uit het eerste failissementsverslag (.pdf) waaruit het Eindhovens Dagblad citeert. APTS ging eind november op de fles. Volgens directeur Bouwman lag de oorzaak in slecht betalende klanten.
Lees ook: Phileas-producent APTS is failliet
Het innovatiekrediet van 5,5 miljoen euro was door Agentschap NL, de voorloper van de RVO, verstrekt voor verdere ontwikkeling van de Phileas. De bedoeling was dat de gelede bussen volautomatisch zouden kunnen rijden, maar ze werden geplaagd door storingen. Dat leidde tot een juridische strijd tussen het Noord-Franse Douai en APTS die nog steeds voortduurt.
RVO wil nu een deel van de bezittingen van APTS terug die met het geld gefinancierd zijn. Daarmee kiest de dienst er dus niet voor om het krediet om te zetten in een subsidie, zoals wel vaker gebeurt bij mislukte projecten. Waarom dat nu niet gebeurt, kan RVO niet toelichten.
Mocht de vordering worden toegewezen, dan krijgt RVO voorrang op andere eisers. De vordering van RVO is voorlopig ook de grootste, gevolgd door die van softwarebedrijf Critical Software Technologies en batterijproducent Valence Technolgies. Ook Heliox, producent van snellaadsystemen, staat op de lijst met schuldeisers. Zusterbedrijven die ook onder de VDL-groep vallen, hebben nog geen vordering ingediend.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Dubbel gevoel hierbij... een innovatiebudget is bedoeld om te innoveren. Innoveren betekent ook dat het niet persé tot resultaten kan leiden. Daarbij: de Phileas rijdt al jaren (even los van allerlei problemen en het feit dat ie niet ongeleid kan rijden), waarom nu opeens terugvorderen? Gaat het geld dan alsnog naar innovatie voor DEZE regio (en niet naar de Randstad)?
Ik vind het goed dat deze regio het heeft aangedurfd iets nieuws te ontwikkelen. Ook al is het geen onverdeeld succes, maar dat is inherent aan innovatie. Ergens denk ik: had gewoon tramlijnen aangelegd, maar de nek is wel uitgestoken.
Ingediend door Marc op do, 08/01/2015 - 23:48
Reactie toevoegen