Per 1 januari heeft de Stadsregio Amsterdam een nieuwe naam. Het overheidsorgaan gaat voortaan door het leven als Vervoerregio, nu de beleidsterreinen Wonen en Economie elders zijn ondergebracht.
Stadsregio Amsterdam is nu Vervoerregio
De oude stadsregio's werden in december 2014 opgeheven. Alleen de Stadsregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag bleven nog bestaan, maar zouden zich voortaan alleen richten op verkeers- en vervoervraagstukken.
Stadsregio Amsterdam besloot daarom een andere naam en een nieuw logo aan te nemen. De samenwerking tussen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad heet dus voortaan Vervoerregio Amsterdam.
Gelukkig Nieuwjaar! Wij zijn nu officieel Vervoerregio Amsterdam. We blijven werken aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van onze regio. pic.twitter.com/TiYIWJ1jIj
— Vervoerregio (@Vervoerregio) 31 december 2016
Vervoerregio Amsterdam richt zich uitsluitend op de regionale verkeers- en vervoertaken, waaronder het opdrachtgeverschap van het openbaar vervoer en het realiseren van infrastructuur voor auto, ov en fiets. De taken van de stadsregio op het gebied van Economie en Wonen worden georganiseerd binnen respectievelijk de Metropoolregio Amsterdam en de deelregio’s.
Noord-Holland, Flevoland, Almere en Lelystad willen meer gaan samenwerken binnen de Vervoerregio. De partijen zullen dan ook meer dan voorheen hun kennis gaan delen op het gebied van vervoerplannen, concessies en aanbestedingen.

© Chris Pennarts
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen