Travelteq, leverancier van luxe reisartikelen, ziet af van concurrentie met de hogesnelheidstrein Thalys. Het bedrijf van multi-ondernemer Maarten van den Biggelaar wilde vanaf april 2015 vijf keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden. De Travelteq Express met ruime stoelen, veel beenruimte, supersnel internet en uitstekende maaltijden moest een eersteklastrein worden voor een tweedeklastarief.
Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys
“We waren in gesprek met SNCF, de Franse spoorwegen. Want we zijn een kleine partij en zo’n project kun je alleen met een grote partij doen. We zijn tot de conclusie gekomen dat het financieel niet uit kan”, zegt initiatiefnemer Maarten van den Biggelaar, ook mediaondernemer en oprichter van het blad Quote. “We wilden klein beginnen, met drie treinstellen, en bij succes uitbreiden. Eén treinstel kost 30 miljoen euro plus hetzelfde bedrag voor onderhoud en andere zaken.” Travelteq had in totaal dus een startkapitaal nodig van 180 miljoen euro. De SNCF was niet bereid om daarin te investeren.
SNCF bezit 62 procent van de aandelen Thalys, de Belgische NMBS heeft 28 procent en Deutsche Bahn 10 procent. Kan het zijn dat SNCF liever de eigen Thalys niet beconcurreert? En dat NS liever niet heeft dat SNCF, óók een staatsbedrijf, zaken doet met een nieuwe toetreder als Travelteq? Van den Biggelaar: “Dat zou kunnen, maar dat heeft SNCF niet tegen mij gezegd.”
Ondanks de ruimte door enerzijds de liberalisering van het internationale spoorvervoer en anderzijds het floppen van de Fyra is het tot nu toe geen enkele nieuwe partij gelukt om toe te treden op de markt van Thalys. “De toetredingsdrempels zijn gigantisch”, erkent Van den Biggelaar. “Niet alleen financieel, maar je moet ook in Frankrijk kunnen rijden. Iedereen zegt wel dat dat kan, maar het kost ontzettend veel tijd om het ook voor elkaar te krijgen. Je bent zo zes jaar verder.” Hij heeft nu geen andere plannen om toe te treden tot de spoormarkt: “Dat laat ik voorlopig zitten.”
Meer artikelen met dit thema
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Reactie toevoegen