Gaat de Hoekse Lijn nog rijden in 2018?
Door de latere oplevering van beveiligingssoftware is het maar de vraag of de Hoekse Lijn in 2018 nog wel gaat rijden. Dat meldt wethouder Adriaan Visser in zijn laatste update aan de gemeenteraad van Rotterdam.
De wethouder verwacht dat de problemen met de software in november zijn opgelost, dat is althans wat leverancier Bombardier heeft beloofd. 'Start exploitatie van de Hoekse Lijn in het vierde kwartaal van 2018 wordt daardoor hoogst onzeker. Dit leidt naar verwachting niet tot een budgettaire overschrijding’, schrijft Visser in zijn verklaring.
Verdere vertraging voorkomen
De omliggende gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis noemen de vertraging zeer onwenselijk voor reizigers. In een verklaring laten de gemeenten weten dat ze snel in overleg met wethouder Visser gaan om hun zorgen te uiten en aan te sturen op maatregelen om verdere vertraging zo veel mogelijk te beperken.
‘Daarnaast willen we waar mogelijk het vervangende vervoer zo veel mogelijk verbeteren’, zo klinkt het vanuit de gemeenten. De RET heeft beloofd het vervangende vervoer te regelen tot de start van de dienstregeling van de Hoekse Lijn.
September 2017
Metroverbinding de Hoekse Lijn zou eigenlijk in september 2017 gaan rijden. Al snel bleek dit voorbarig te zijn. De vertragingen zorgden er onder meer voor dat wethouder Pex Langenberg (D66) opstapte in februari 2018. Door de vertragingen kost het project tientallen miljoenen extra. Eerder deze maand besliste Raad van State dat het spoor van de Hoekse Lijn mag worden doorgetrokken tot het strand van Hoek van Holland.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Nederland Bussenland
31 okt 2023Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…
Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus
20 okt 2023De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…
VRA: BRT is meer dan een snelle bus
28 sep 2023Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…
Omdat het nog zo lang duurt voordat de metro tot aan het strand komt, zou het misschien een idee zijn om tot die tijd pendelbussen / -busjes in te zetten vanaf Station Hoek van Holland Haven naar het Zeeplein en dan met name in het badseizoen. De financiering zou gedeeld moeten worden door de Metropoolregio-gemeenten, de Provincie en de strandtentexploitanten. Onderzocht zou moeten worden of de pendeldienst met kleine of/en met grote bussen, alsmede met beroepschauffeurs of/en met vrijwilligers geëxploiteerd kan worden.
Ingediend door John Postmus op vr, 07/09/2018 - 21:21
Alle RET-bussen naar Hoek van Holland eindigen nu al vlakbij het strand (en al veel dichterbij dan het boude station HvH-Strand), dus pendelbussen e.d. zijn helemaal niet nodig.
Ingediend door @John Postmus op ma, 10/09/2018 - 11:41
Reactie toevoegen