Aannemer onderzoekt soberder Zuidasdok
Het Amsterdamse Zuidasdok dreigt duurder te worden en is waarschijnlijk later klaar dan 2028. Aanneemcombinatie Zuidplus moet nu van de opdrachtgevende overheden opties voor versobering van het project onderzoeken.
Dat heeft minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Het project is ‘complexer en risicovoller dan was voorzien’, schrijft de minister. “Zo blijkt een goed en volledig integraal voorontwerp meer tijd te kosten dan verwacht, stijgen de bouwkosten en waren er wijzigingen in het contract nodig.”
Het project Zuidasdok bevindt zich in de ‘herijkingsfase’ waarin de aannemerscombinatie Zuidplus (Heijmans, Fluor en Hochtief) haar aanbieding uitwerkt in een integraal voorontwerp. Die herijking moet volgens het contract voor de zomer zijn afgerond.
Besluit in de zomer
De opdrachtgevers – het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam – zijn bezorgd en voeren ‘intensief bestuurlijk overleg’. Het streven is om rond de zomer een besluit te nemen over het vervolg van het project.
In de bestuursovereenkomst van 2012 zijn afspraken vastgelegd over de risicoverdeling. Mocht het taakstellend budget niet voldoende zijn, dan kunnen opdrachtgevers beslissen om opties tot versobering te onderzoeken. Die opdracht hebben zij nu, ‘gelet op de financiële prognose’, verstrekt aan Zuidplus.
Het Zuidasdok behelst verbreding en ondergronds leggen van de A10 in het hart van de Zuidas en vernieuwing en uitbreiding van station Amsterdam Zuid. De kosten zijn inmiddels met een kleine 100 miljoen opgelopen naar 1,71 miljard euro, voornamelijk door uitloop van de planning en toegenomen risico's.
Gepland werk gaat door
Intussen gaan de geplande werkzaamheden bij station Amsterdam Zuid gewoon door. Het gaat om sloopwerkzaamheden, het voorbereiden van spoordekken voor de toekomstige Brittenpassage en het onder de sporen schuiven van de dekken. De eerste tijdelijke buitengebruikname van de metro was in het weekend van 6 en 7 april.
Tot de zomer zijn er nog vijf weekenden met een buitendienststelling van de trein gepland. Voor de metro gaat het om drie weekenden tot de zomer en één na de zomer. De grootste klus is het inschuiven van de dekken in juni.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Reactie toevoegen