Arcadis adviseert concessie met drie lagen
Bureau Arcadis wil met een of meer ov-autoriteiten de ‘Concessie van morgen’ in praktijk brengen. Zo’n raamwerk levert efficiëntere en flexibeler concessies op die overheid en vervoerder uitdagen om elkaar meer als partner te zien.
“Overheden en vervoerders geven openlijk aan dat hun verhouding is verzuurd”, schetst adviseur Ray Bodok van Arcadis. “Zij zijn vooral ontevreden over hun klant-leverancierverhouding. Die leidt tot spanningen bij wijzigingen. Met de Concessie van morgen (.pdf) willen we bijdragen aan de discussie over flexibeler concessies. Net als het Bestek van de toekomst van het kennisplatform CROW KpVV in het kader van het Rover-initiatief Samen op reis.”
“Overheden en vervoerders kunnen meer partners worden en zo beter inspelen op ontwikkelingen”, denkt principal consultant Wijnand Susanna. “Concessies lopen steeds langer. Dat is prima, maar de onzekerheden worden dan ook groter.” Daarom heeft Arcadis het raamwerk Concessie van morgen bedacht. Het bestaat uit drie lagen.
Susanna: “Zo’n raamwerk voorkomt dat de overheid de vervoerder met onzekerheden opscheept die niet te overzien zijn. De afgesproken spelregels voor de drie lagen blijven de volle concessieduur intact. Onderwerpen kun je afhankelijk van hun concreetheid overhevelen van de ene laag naar de andere. Als je het basisbestek per drie jaar afspreekt, is de overheid naar schatting 10 tot 15 procent goedkoper uit. Want de vervoerder hoeft dan minder onzekerheden in te calculeren. Die ‘winst’ kan de overheid terugploegen naar de alliantie die het vervoer ontwikkelt en verbetert. Politieke en bestuurlijke zaken als zero emissie horen thuis op een ontwikkelagenda. Dan is de overheid regisseur en denkt de vervoerder mee als adviseur.”
Een raamwerk van basisbestek (voor drie jaar), een alliantie en een ontwikkelagenda (allebei negen jaar) vraagt meer van zowel overheid als vervoerder. “Een aanbesteding wordt ook een beauty contest: je wil allebei een goede partner vinden. Dat betekent dat vervoerders meer inspelen op de wensen en beleidsdoelen van de overheid en dat overheden een heldere ontwikkelagenda hebben. Dat vraagt om een sterkere wisselwerking met gezamenlijke inspanningen.”

© Chris Pennarts
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen