De Wageningen Universiteit heeft op dit moment geen rechtstreekse verbinding met Arnhem, het dichtstbijzijnde spoorwegknooppunt. Daar moet verandering in komen, vinden acht Gelderse partijen.
Arnhem wil betere buslijn met Wageningen
"Hoe heeft het kunnen gebeuren dat dit nooit is gerealiseerd", vraagt projectleider Alex Uil van de gemeente Arnhem zich hardop af. Uil heeft zelf het antwoord klaar: de concessiesystematiek. Wageningen valt onder de concessie Veluwe. Arnhem heeft samen met Nijmegen een eigen concessie – een erfenis van de oude stadsregio. "Tot de opheffing van de stadsregio's in 2015 waren er twee aparte concessieverleners", legt Uil uit.
Het gevolg is dat de bus van Breng tussen Arnhem en Wageningen slechts rijdt tot het busstation. Reizigers voor de universiteit moeten overstappen. "Sinds we de lijn hebben versneld is het aantal passagiers enorm toegenomen, met wel 81 procent", aldus Uil. "Maar we zien relatief weinig overstappers naar de universiteit. Aan de andere kant zien we dat de lijn van Syntus tussen station Ede-Wageningen en de universiteit uit zijn voegen barst. Dat zal waarschijnlijk ook wel een reden zijn waarom Syntus niet heel erg happig was op een rechtstreekse buslijn." Uil denk dan ook dat er een 'grote latente spanning' is in de vraag naar een directe verbinding tussen Arnhem en de universiteit Wageningen.
Beperkt stoppen
De universiteit is ooit gebouwd op 5000 studenten. Inmiddels zitten er 10.000 en de verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog eens zal verdubbelen. Acht partijen (gemeenten, de provincie Gelderland, de Wageningen Universiteit, The Economic Board en VNO-NCW) vinden het daarom tijd om over de concessiegrenzen heen te kijken. Op 6 juli ondertekenen de bestuurders een intentieverklaring, wat het officiële startschot is naar een haalbaarheidsonderzoek naar de verbinding.
Er ligt nog geen projectplan, benadrukt Uil, maar ideeën zijn er wel. De lijn moet in ieder geval sneller worden dan de huidige lijn tussen Arnhem en Wageningen, door in de tussengelegen dorpen beperkt te stoppen. "Door middel van onder meer fietsvoorzieningen bij de haltes willen we de lijn aantrekkelijk houden voor een grote groep forenzen", aldus Uil. Hij verwacht dat de lijn ook interessant is voor reizigers uit het noorden, oosten en zuiden van het land en reizigers uit het Ruhrgebied.
Trolley 2.0
Uiterlijk 2022, wanneer de nieuwe concessie Arnhem-Nijmegen start, moet de buslijn gaan rijden, met 'vanzelfsprekend schoner materieel dan de huidige gasbussen'. Elektrificatie ligt wat Uil betreft voor de hand. "Dit zou prima in het Trolley 2.0-project passen. In Arnhem maken de bussen dan gebruik van de bovenleiding van de trolley om de batterijen op te laden. Daarna rijden ze op eigen kracht naar Wageningen."
Een snellere invoering van de lijn maakt deel uit van de studie. Uil: "Maar dan zit je wel met de vraag wie die nieuwe bussen gaat aanschaffen. Moet de vervoerder dat doen, met alle risico's van dien, of moet de overheid dan maar in dat gat springen?" Daar kleven volgens Uil ook weer nadelen aan, aangezien het niet de taak van een overheid is om als leasemaatschappij voor concessiehouders op te treden. Zelf denkt hij aan een voorwaarde dat een eventuele nieuwe vervoerder de voertuigen tegen boekwaarde moet overnemen. Naar verwachting is de studie eind dit jaar afgerond.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen