Twaalf bedrijven in Duiven betalen mee als de nieuwe buslijn naar hun bedrijventerrein Nieuwgraaf en Centerpoort te weinig reizigers trekt.
Bedrijven betalen mee aan nieuwe buslijn
De nieuwe buslijn 66 van Breng bestaat sinds 31 augustus. In de brede ochtend- en middagspits rijdt hij elk kwartier van het in 2011 geopende station Westervoort naar eindpunt Ikea op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven. Tussen die spitsen rijdt hij elk half uur naar eindpunt Centerpoort-Noord, een stuk verderop. De nieuwe lijn 61 vult de bestaande lijn 66 aan, die slechts één keer per uur rijdt, maar wél in de avonduren.
Het initiatief voor de nieuwe buslijn 66 komt van Alliander. Deze energienetbeheerder heeft z’n vestiging op Nieuwgraaf gerenoveerd en uitgebreid. Er werken binnenkort 1500 mensen. Alliander is daarmee een van de grootste werkgevers op het bedrijventerrein. “De bestaande verbindingen vonden we te mager. De potentie is veel groter”, vertelt Bart Blokland, directeur shared services van Alliander. “We dachten eerst aan een bus met Allianderlogo’s en -stickers. Maar bij onze hernieuwde kennismaking met de buren bedachten we dat je zaken als vervoer beter kunt delen met andere bedrijven als Ikea en Makro.”
En zo ontstond de Stichting Groene Allianties, die zich inzet voor het verduurzamen van de bedrijventerrein in Duiven. Twaalf bedrijven betalen mee aan die stichting, die ook ijvert voor meer laadpunten voor e-bikes en meer OV-fietsen op station Westervoort (aan de regionale spoorlijn Arnhem–Winterswijk met de vervoerders Arriva en Breng).
Buslijn 66 is een proef met Breng die loopt tot 9 juli 2016. Werknemers en bezoekers die hem een paar keer willen proberen, kunnen vijf gratis retourtjes krijgen op www.ervaarhetov.nl. De eerste tijd is lijn 66 geplaagd door kinderziekten, zoals ontbrekende reisinformatie op beeldschermen of in reisplanners en chauffeurs die niet precies wisten waar ze halt moesten houden. Na bijna anderhalve maand trekt lijn 66 nu ruim 100 reizigers per dag. “Ik zeg niet dat we naar 200 reizigers per dag willen, anders lijkt het net of ik 100 mensen in de bus wil duwen”, zegt Blokland, ook voorzitter van de Stichting Groene Allianties.
De proef is wat hem geslaagd als de gebruikers gelukkig en tevreden zijn met hun eigen buslijn, als steeds meer bedrijven zich aansluiten bij de stichting en als Breng deze buslijn gezond kan exploiteren. "Constateert Breng een gat in de exploitatie, dan zal onze stichting een deel daarvan compenseren. We werken met een open calculatie.”
Het platform
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen