Met de opening nieuwe Twenteroute op 2 mei zijn er momenteel twee N18’s actief. Maar de betrokkenen zijn het er niet over eens of de bussen over het nieuwe traject moeten rijden. Een gebrek aan visie, vindt Everwijn Dambrink, vicevoorzitter van Rocov Twente. “De nieuwe weg werd eerst aangelegd en daarna werd pas aan het ov gedacht.”
Bus 'vergeten' bij nieuwe Twenteroute
Nu de nieuwe N18 voor het verkeer is geopend, is het de bedoeling dat de oude N18 zo snel mogelijk wordt afgewaardeerd. De snelheid gaat terug naar 60 km/uur en met de aanleg van rotondes en drempels wordt de snelheid verder begrensd.
Het nieuwe tracé, waarover de HOV-lijnen moeten rijden. Bron: Arriva
HOV-lijnen
In het Vervoerplan Achterhoek dienstregeling 2018 schrijft Arriva dat de reistijd daardoor met 25 procent toeneemt, waarmee de bereikbaarheid van de Achterhoek in gevaar komt. Als alternatief stelt Arriva voor om lijn 73 en 74 binnenkort als hoogwaardige ov-verbinding over het nieuwe tracé te laten rijden.
Regie ontbreekt
Dat lijkt een verrassing te zijn voor de gemeente Enschede, zegt Dambrink van Rocov Twente. Die adviseerde Arriva om, vanwege filegevaar, met de lijnbussen de oude route te blijven rijden in Enschede. Regie vanuit de provincies Overijssel en Gelderland lijkt te ontbreken, constateert hij.
Op de Parkweg houdt de bus het verkeer op.
“De Parkweg - een toegangsweg tot Enschede - is bij de aanleg van de N18 vergeten aan te passen op lijnbussen. Er is bijvoorbeeld geen ruimte gemaakt voor bushaltes. Dus als de bus stopt, houdt dat telkens het verkeer op”, legt Dambrink uit.
Haaksbergen
Bijkomend effect is dat de lijnbussen in de plannen van Arriva straks Haaksbergen links laten liggen, kopte De Gelderlander. Reizigers vanuit dat dorp krijgen daardoor met een extra overstap en dus met extra reistijd te maken.
Met lijn 62 kunnen reizigers dan overstappen bij Neede of het knooppunt Assinkbos, schrijft Arriva. Alleen het is nog discutabel of dat knooppunt er überhaupt komt, zegt Dambrink. Ook ligt er ook een voorstel om de Keolis-buslijnen 53 en/of 59 Hengelo–Haaksbergen door te laten rijden van Haaksbergen naar Eibergen.
Bovendien: “Reizigers die vanuit de Achterhoek naar het Twentse knooppunt Hengelo willen, stapten eerst altijd over in Haaksbergen”, zegt hij. “Als de bus daar niet meer rijdt, moet de reiziger in het voorstel in Eibergen overstappen of via Enschede omrijden en bied dus géén tijdwinst.”
Alternatieve oplossing
Volgens de vicevoorzitter van Rocov had het ontstane probleem eenvoudig opgelost kunnen worden, als de wegbeheerders en opdrachtgevers (provincies Overijssel en Gelderland) de reizigersorganisatie in de plannen had betrokken. “Dan was er op het nieuwe tracé een afrit voor de bus gekomen bij Haaksbergen, die daarna zo de route weer oprijdt.”
Maar daarvoor is het nu te laat, meent Dambrink. “Nu de weg af is, vragen betrokkenen zich pas af wat er met het ov moet gebeuren. Ik heb vaak gehamerd op inspraak, maar de boot werd steeds afgehouden."
Een woordvoerder van Arriva laat weten in gesprek te zijn met de provincies Overijssel en Gelderland, de gemeenten en Rocov Gelderland over de nieuwe dienstregeling en welke route de bussen het beste kunnen rijden richting Twente. Daarbij komt ook de kwestie Haaksbergen ter sprake. In het najaar wordt daarover meer bekend.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Slecht over nagedacht en een flinke domper voor Haaksbergen. Dit gaat in de ochtendspits voor propvolle bussen zorgen en onnodig extra reistijd. Geef Haaksbergen dan gewoon een eigen snellijn naar Enschede.
Ingediend door Daniel op vr, 04/05/2018 - 15:53
Ongelooflijk! Wie houdt de verantwoordelijken hiervoor verantwoordelijk? Hierdoor zou hun positie toch in gevaar moeten komen? Als je als wegbeheerder / beheerder van een vervoersdossier het OV vergeet dan ben je ongeschikt voor je werk lijkt mij.
Ingediend door Edwin op za, 05/05/2018 - 01:06
Wat een ongelooflijk resultaat van slecht bestuur! Verantwoordelijke man/vrouw ter verantwoording roepen en ontslaan! Er zal wel weer achter van alles en nog wat verscholen worden.... wanneer je dit flikt in het bedrijfsleven kan je het "schudden".
Ingediend door Jaap Ofman op za, 05/05/2018 - 22:15
[…] Na de opening van de nieuwe Twenteroute zijn er twee N18’s actief. De betrokkenen zijn het er niet over eens of de bussen over het nieuwe traject moeten rijden. Een gebrek aan visie, vindt Everwijn Dambrink van Rocov Twente.Lees het artikel in OV-Magazine. […]
Ingediend door Bus ‘vergeten’… op wo, 09/05/2018 - 07:30
Reactie toevoegen