Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling
Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s Weekends kunnen 15 tot 20 procent minder treinen rijden. De plannen zijn voorgelegd aan consumentenorganisaties binnen het Locov, waaronder Rover. Zij zijn kritisch op de plannen en stellen dat NS meer kan doen om problemen door personeelstekort op te lossen. Zij vrezen dat de treinreiziger definitief gaat afhaken.
In de plannen van NS worden vooral treinen in de weekenden geschrapt, terwijl er volgens reizigersvereniging Rover dan juist meer reizigers in de trein zitten. Daarnaast wil de spoorwegmaatschappij een aantal spitstreinen alleen op bepaalde weekdagen inzetten.
“Hiermee zakt uw dienstverlening tot een onacceptabel niveau, haken veel reizigers af en komen de genoemde verbindingen in een negatieve spiraal terecht”, schrijft Rover aan NS. het Locov vraagt zich af hoe lang de periode van afschalingen gaat duren en wil ook een opschalingsplan zien, gerelateerd aan de hoeveelheid beschikbaarheid personeel.
Personeelskrapte opvangen
Volgens hen kan NS meer maatregelen nemen, om niet in het treinaanbod te hoeven snijden. Zo stellen de organisaties om de ‘bakkennorm’ te versoepelen, waardoor conducteurs meerdere treincoupés onder hun hoede mogen nemen. Ook kan NS lege materieelritten openstellen voor reizigers of minder aan- en af te koppelen, om zo met dezelfde hoeveel personeel meer treinen te kunnen blijven rijden.
“Dat de reiziger er volgend jaar op achteruit gaat is evident, maar we verwachten van NS dat er tenminste een zo goed mogelijk product wordt neergezet”, stelt Rover-directeur Freek Bos. “Dat betekent een logische en voorspelbare dienstregeling met extra lange treinen en aandacht voor goede aansluitingen. Maar bovenal zo snel mogelijk het aantal treinen weer opschalen, om te voorkomen dat treinreizigers voorgoed afhaken.”
Het Locovschrijft verder dat de voorgenomen maatregelen van NS vooral voor de kortere termijn voor verlichting zorgen, maar op de langere termijn geen oplossing bieden. Tot 2027 zal er nog verhoogde uitstroom als gevolg van pensionering voorkomen bij NS, zo is de verwachting.
Meer artikelen met dit thema
Kennismaken met Railforum-directeur Jeroen Haver
23 dec 2024Per 1 oktober 2024 nam Jeroen Haver de rol van directeur Railforum over van Corina…
Nieuwe voorzitter OVNL
25 sep 2024Het bestuur van branchevereniging OV-NL heeft Hatte van der Woude benoemd tot voorzitter. Zij is in die functie…
Op 11 september staking in openbaar vervoer
27 aug 2024Mensen die op 11 september met het openbaar vervoer willen reizen, krijgen te maken met stakingen. De NS heeft…
VDL neemt bustak Van Hool over
9 apr 2024VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…
85 procent forenzen terug bij NS sinds 2019
15 aug 2023Gemiddeld reizen op een werkdag 1,1 miljoen mensen met NS, terwijl dat voor corona nog 1,3 miljoen was. Daarmee…
Kabinet vóór spitsheffing en verdere liberalisering spoor
11 aug 2023Het kabinet wil vanaf 2025 meerdere spoorvervoerders laten meebieden op internationale trajecten op het…
Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg
25 jul 2023Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…
Ook Qbuzz wil (internationaal) spoor op
12 jun 2023Nadat eerder Arriva liet weten het spoor op te willen, maakte ook Qbuzz bekend drie treinverbindingen te willen…
Als NS dan zo aardig wil zijn even op mijn sollicitatie te reageren? Ik heb voor de functie van conducteur gesolliciteerd.
Ingediend door CB op vr, 07/10/2022 - 10:38
Volgens mij is het geen probleem om een langere trein te laten rijden met één conducteur. Het belangrijkste wat een conducteur doet is een signaal voor vertrek afgeven. Controle op plaatsbewijzen wordt immers vrijwel nooit meer gedaan> Dit is wat mij betreft onterecht, maar het is wel de huidige praktijk. Het is dus niet noodzakelijk om op lagere treinen twee conducteurs te hebben. Dit maakt het personeelsprobleem minder.
Ingediend door F.D. Andrioli op vr, 07/10/2022 - 20:35
Waarom kunnen regionale vervoerders zoals Arriva wel met "vliegende brigades" de kaartcontrole doen en met één mens bediening de treinen laten rijden en NS niet, is laatstgenoemde soms zo conservatief en niet flexibel om het voorbeeld van hun co collega's te volgen. Eenmaal verloren reizigers krijg je niet zomaar meer terug die kiezen wel voor milieuvervuilend particulier (auto) vervoer,
Ingediend door Frans E.R. Eekhout op za, 08/10/2022 - 14:40
Reactie toevoegen