Mensen die op 11 september met het openbaar vervoer willen reizen, krijgen te maken met stakingen. De NS heeft op deze dag stakingen aangekondigd en bonden in het streekvervoer gaan nu ook het werk neerleggen. De vakbonden eisen meer kabinetsplannen wat betreft zware beroepen.
Op 11 september staking in openbaar vervoer
In de zogeheten RVU-regeling staat onder meer dat mensen met een zwaar beroep drie jaar eerder dan normaal kunnen stoppen met werken. Volgend jaar loopt de regeling af en het is nog onzeker of een verlenging wordt goedgekeurd. Volgens de bonden hebben veel mensen in het openbaar vervoer een zwaar beroep – niet alleen fysiek, maar ook mentaal (zoals machinisten).
Reizigers zullen vooral in de ochtend overlast ondervinden, want zowel de NS als het streekvervoer rijdt niet van 04.00 uur tot 08.00 uur. Alleen het stadsvervoer in een aantal grote steden, waaronder GVB in Amsterdam, HTM in Den Haag en RET in Rotterdam, blijft rijden op die tijdstippen.
Samen staken
Vakbonden FNV en CNV hadden de stakingen eerder al aangekondigd, maar het streekvervoer zou in eerste instantie een dag later staken. Dit is uiteindelijk verplaatst naar 11 september, omdat samen staken met het treinvervoer meer impact heeft. Op 10 september ligt het stadsvervoer korte tijd stil. Ook andere sectoren, zoals de bouw, leggen in de tweede week van september het werk neer om een signaal af te geven.
De vakbonden zien graag dat de RVU-maatregel wordt verlengd, met een hogere uitkering. Minister Van Hijum van Sociale Zaken gaf aan het verlengen van de RVU-regeling niet direct uit te sluiten en het belang van het onderwerp te zien.
Meer artikelen met dit thema
VDL neemt bustak Van Hool over
9 apr 2024VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…
85 procent forenzen terug bij NS sinds 2019
15 aug 2023Gemiddeld reizen op een werkdag 1,1 miljoen mensen met NS, terwijl dat voor corona nog 1,3 miljoen was. Daarmee…
Kabinet vóór spitsheffing en verdere liberalisering spoor
11 aug 2023Het kabinet wil vanaf 2025 meerdere spoorvervoerders laten meebieden op internationale trajecten op het…
Ook Qbuzz wil (internationaal) spoor op
12 jun 2023Nadat eerder Arriva liet weten het spoor op te willen, maakte ook Qbuzz bekend drie treinverbindingen te willen…
Hogeveen neemt stokje over bij Keolis
24 mrt 2023Met Chris Hogeveen heeft Keolis Nederland sinds 1 februari een nieuwe CEO in huis. Hij volgt Alex Rentier op,…
ACM brengt nieuwe Arriva-lijnen stap dichterbij
6 mrt 2023Arriva is een stap dichterbij toetreding tot het hoofdrailnet in 2025, waar NS momenteel nog alleen rijdt. De…
NS verkoopt Britse tak Abellio na 20 jaar
6 mrt 2023NS heeft na twintig jaar de Britse tak van spoordochter Abellio verkocht aan het Britse management. De…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb 2023De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…