De Eurostar die vanaf 4 april rechtstreeks tussen Londen en Amsterdam gaat rijden, heeft de potentie uit te groeien tot een geduchte concurrent van het vliegtuig. Het wachten is nog op een directe verbinding in tegengestelde richting. En de tickets natuurlijk.
Eurostar concurreert met het vliegtuig
De Eurostar heeft inmiddels al behoorlijk wat testritten tussen Groot-Brittannië en Nederland achter de rug. Gisteren mocht ook een groot aantal journalisten uit binnen- en buitenland mee. Aan boord bevonden zich ook Nicolas Petrovic (CEO van Eurostar), Marjan Rintel (directeur NS Reizigers) en Heike Luijten (directeur NS International). In Amsterdam Centraal wachtte een blije Roger van Boxtel het gezelschap op.
Bekijk ook de fotoreportage: Direct per trein van Londen naar Amsterdam
De e320-trein van Siemens, een zusje van de Duitse ICE, is modern en comfortabel. De been- en zitruimte overstijgt het moderne vliegcomfort ruimschoots en ook de verplichte veiligheids- en bagagechecks zijn minder gedoe dan op het vliegveld. Bovendien mag de meeste bagage gewoon gratis mee.
Ook op prijs kan de Eurostar de concurrentie aan: een enkeltje Londen St. Pancras–Amsterdam Centraal is er vanaf 40 euro. Last-minute- en businessclassreizigers zijn natuurlijk meer kwijt: 205 tot 299 euro. Reizigers met Business Premier hoeven zich slechts 10 minuten voor vertrek te melden, in plaats van de gebruikelijke drie kwartier en ze kunnen het ticket onbeperkt wijzigen. 3 uur en 1 minuut na vertrek uit Londen sta je in Rotterdam; 40 minuten later op Amsterdam Centraal.
Van Amsterdam naar Londen is een ander verhaal. Niet alleen is het kaartje 9 euro duurder, vanwege nog niet geratificeerde verdragen moeten reizigers straks verplicht in Brussel uitstappen om daar de checks voor Groot-Brittannië en de Kanaaltunnel te doorlopen. Het is een hinderlijke onderbreking van de reis en maakt hem bovendien langer en onbetrouwbaarder. Eurostar vervoert weliswaar reizigers tussen Amsterdam en Brussel, maar door de toegewezen treinpaden is de Thalys een aantrekkelijker alternatief voor het eerste gedeelte van de reis naar Londen.
Eurostar en NS hadden het ook liever anders gezien. "Het ligt in ieder geval nu eens niet aan de trein dat we later dan gepland met een verbinding starten", merkte een betrokkene laconiek op. Petrovic rekent erop dat het afronden van het verdrag eind 2019 wel een worst case scenario is. De bal ligt nu bij de betrokken parlementen om de verdragen te ratificeren, zodat grenscontroles voor Groot-Brittannië ook op Nederlandse bodem mogen plaatsvinden.
Het was de bedoeling van Eurostar om tickets vanaf gisteren 17.00 uur aan te bieden. Dat was al rijkelijk laat; veel mensen zochten door alle media-aandacht al vergeefs op de website van Eurostar naar kaartjes. Maar ook na 17.00 uur was boeken nog niet mogelijk. Volgens Eurostar was er een technisch probleem bij een leverancier bij het boekingssysteem. Eurostar hoopt de tickets vanaf donderdag wel te kunnen aanbieden.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen