Connexxion kan drie Protos-treinen gaan bestellen voor de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De treinstellen moeten de drukke ochtendspits gaan ontlasten.
Geld voor spitstreinen op Valleilijn
Een amendement op de begroting van de ChristenUnie, gesteund door PvdA en VVD, maakte gisteren de weg vrij voor het inzetten van dubbele treinstellen in de spits. Nu blijven op de Valleilijn tussen 7 en 8 uur ’s morgens richting Amersfoort soms reizigers achter op het perron. De vijf Protos-treinen en één Stadler kunnen de drukte dan niet aan.
Connexxion wil opnieuw Protos-treinen bestellen bij de Duitse treinfabrikant Fahrzeugtechnik Dessau. Na een moeilijke periode rond 2010 waarin het bedrijf bijna failliet ging, is het in 2012 overgenomen door TransTec Vetschau, een fabrikant van draaistellen. Fahrzeugtechnik Dessau heeft Connexxion verzekerd dat de treinen binnen anderhalf jaar geleverd kunnen worden. Connexxion is tevreden over de Protos-treinen. "Overstappen op een andere leverancier ligt dan niet voor de hand, mede in verband met het onderhoud", aldus woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion.
Voor de aanschaf van drie treinstellen heeft de Tweede Kamer 7,5 miljoen euro vrijgemaakt (.pdf). De treinen kosten ongeveer 6 miljoen euro. Daarnaast moet de energievoorziening worden uitgebreid voor 4 miljoen euro en zijn er extra exploitatiekosten. Het Rijk betaalt ongeveer een derde van de kosten, de provincie Gelderland en Connexxion betalen de rest. Over de precieze kostenverdeling moeten rijk, provincie en vervoerder nog afspraken maken. En Provinciale Staten moeten de investering nog goedkeuren.
Het aantal reizigers op de Valleilijn groeit naar verwachting 3 tot 4 procent per jaar tot 2020. Extra capaciteit is dus dringend geboden. Maar de Valleilijn is ook belangrijk als omleidingsroute voor het hoofdrailnet bij verstoringen op Utrecht Centraal, stelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Evenals de provincie Gelderland en Connexxion streeft zij naar een kwartierdienst op de hele Valleilijn. Zij beschouwt de extra capaciteit in de spits als een eerste stap.
Lees ook: Vernieuwende ideeën om staanders op de Valleilijn het gangpad in te trekken
Infrastructurele maatregelen die een kwartierdienst mogelijk maken op de Valleilijn heeft staatssecretaris Mansveld dit najaar afgewezen (.pdf). De kosten-batenanalyse pakte negatief uit. De aanpassingen op de enkelsporige lijn kosten 47 miljoen euro. Doorrijden van Ede-Wageningen naar Arnhem zou nog eens 12 tot 24 miljoen euro kosten. Het verlengen van de treindienst over het hoofdspoornet zou de dienstregeling bovendien minder robuust maken, met name wanneer de ICE daar om de twee uur rijdt.
Kwartierdienst Leeuwarden–Sneek in 2018
Tussen Leeuwarden en Sneek komt wel een kwartierdienst, in de spits. De provincie Friesland betaalt bijna 7 miljoen. Negen ton komt uit het onderhoudsbudget van ProRail en 3,3 miljoen uit het programma 'Beter Benutten Spoor' van het Rijk. Door de treinen iets sneller te laten rijden en door aanpassing van enkele wissels op het spooremplacement in Leeuwarden is de kwartierdienst in te passen op de enkelsporige lijn. Net als nu zullen de treinen elkaar passeren in Leeuwarden, Mantgum, Sneek Noord en Sneek. Buiten de spits blijven de treinen drie keer per uur rijden.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen