In de provincie Limburg neemt Arriva eind juni 55 elektrische streekbussen van VDL in gebruik. Het is de grootste streekvervoerdienst in Nederland die tot nu toe volledig elektrisch wordt.
Limburg krijgt 55 elektrische streekbussen
Vanuit Maastricht gaan 20 VDL Citea's LLE-115 Electric rijden, Sittard zet er 20 in voor de streekdienst, Venlo-Venray 10 en Heerlen 5. De light low entry (LLE) streekbussen hebben een lengte van 11,5 meter, in tegenstelling tot de 9,9 meter lange stadsbussen van VDL die bijvoorbeeld in Venlo rondrijden.
Trots
Ard Romers, directeur VDL Bus & Coach Nederland, is trots op het resultaat. Het is de grootste streekoperatie van VDL tot nu toe en tevens in Nederland. “Vanwege de snellaadmogelijkheden op de halte (via OppCharging), de buslengte van 11,5 meter en het batterijpakket van 180 kWh is het erg interessant om batterijbussen in deze streek in te zetten.”
Doordat de bussen langer zijn, is er ruimte voor 42 zitplaatsen en bieden de voertuigen plek aan 65 passagiers. Bovendien is dit type bus een compacte bus, waarin zo min mogelijk materiaal wordt gebruikt. Daardoor is de bus zo licht mogelijk.
Meer batterijen
De langere bussen bieden meer plek voor batterijen. “We plaatsen een batterijpakket van 180 kWh in de bussen. Dat zijn behoorlijke pakketten, die we over meerdere dozen in de bus verdelen. Deels achter de chauffeur en deels achterin de bus. Zo gaat ze niet ten koste van zitplaatsen.”
Doordat tijdens de route kan worden bijgeladen, heeft de bus een actieradius tot ongeveer 500 kilometer op een accu. “Door op slimme momenten bij te laden, kun je eigenlijk de hele dienst doorrijden. Dat kan tijdens een begin- of eindhalte, als er een chauffeurswissel plaatsvindt of er tijd in de dienstregeling zit”, legt Romers uit. Een bus kan 100.000 kilometer rijden.
Kinderziektes
Ondanks dat met elektrificatie meestal in het stadsvervoer wordt gestart en niet in het streekvervoer, is VDL niet bang om tegen kinderziektes aan te lopen, vertel Romers. “We hebben natuurlijk uitvoerige tests uitgevoerd voor deze streek, maar we hebben al 30 miljoen elektrische kilometers afgelegd in Europa. Dus dat zit wel goed.”
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov 2024Stel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt 2024In de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep 2024Hermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen