De gemeente Losser gaat lobbyen voor een halte in De Lutte. De halte moet een extra stop worden op de toekomstige verbinding Hengelo - Bielefeld.
Losser wil halte op lijn Hengelo-Bielefeld
Begin mei werd bekend dat de Regionalbahn Bielefeld - Bad Bentheim in 2017 doorgetrokken wordt naar Hengelo. In Nederland zal dan ook worden gestopt in Oldenzaal. Maar De Lutte, 3650 inwoners groot en pal aan de spoorlijn liggend, wordt vooralsnog voorbijgereden.
De gemeenteraad van Losser, waar De Lutte onder valt, nam gisteren een motie aan waarin het college verzocht wordt zich bij de provincie Overijssel en Regio Twente sterk te maken voor een halte. Wethouder Marcel Wildschut zegde toe deze lobby te willen opstarten.
De gemeente wil de stop al langer. Het zou met name het toerisme goed kunnen dienen. Maar over de haalbaarheid twijfelt de gemeente zelf ook al wel. "Het is een charmant idee, maar het is wel lastig om te realiseren", zegt een woordvoerder, "De regio draagt al veel bij, dus we moeten kijken of het een haalbare kaart wordt." Losser wil op korte termijn met Prorail en NS om tafel om een quickscan uit te voeren. Volgens Jaimie van Essen, die de motie indiende, moet deze stap daarom vooral gezien worden als een inventarisatie. Hij ziet een halte het liefst verrijzen bij de Lossersestraat, zodat ook bezoekers van het Arboretum goed bediend worden. "Nu deze motie is ingediend, willen we samen met D66 in Provinciale Staten kijken wat er verder mogelijk is." Veel geld is er vooralsnog niet. Jaarlijks heeft de gemeente een ton te besteden aan co-financiering.
Wim Michel, beleidsadviseur bij de Regio Twente ziet de extra stop er niet snel komen. "Het is natuurlijk al een kostbare zaak, terwijl we als regio er al veel geld in gestopt hebben. Voor je een halte hebt, ben je alweer vier tot vijf miljoen euro verder." Ook is de halte moeilijk in de bestaande dienstregeling in te passen. Dat is ook de reden dat, net als bij de Grensland Express, Hengelo Oost wordt overgeslagen. "Misschien dat er aan de Duitse kant nog wat ruimte is, maar dan worden de aansluitingen in bijvoorbeeld Rheine weer een moeilijk verhaal."
Ook is er niets over eventuele extra stops in de aanbesteding opgenomen. Aan het eind van het jaar wordt bekend wie de dienst mag uitvoeren.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen